Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Продажбите на земеделски земи растат със 7% годишно

Продажбата на земеделски земи се увеличава годишно с около 7 процента, а договорите за аренда също нарастват, каза началникът на отдел "Организация и координация" към Агенцията по вписванията Румен Попов.

Само за първото тримесечие на 2007 г. контрактите за наем на ниви са около 24 хил. броя, каза той в сряда по време на дискусия на тема "Инвестиции в земеделски земи", предава Mediapool.

Съществена роля за това играят инвестиционните фондове, създадени специално за закупуване на земеделска земя. Над един милион декара или 4 процента от обработваемата земя в България вече е собственост на големи инвеститорски фондове, като очакванията са до началото на 2009 г. в техни ръце да са минали 2 млн. дка, сочат прогнози на "Елана", която има такова дружество със специална цел.

Пазарът на земя стана вече стабилен, с достатъчно на брой големи играчи - институционални и частни инвеститори, посочи Камен Колчев от "Елана Холдинг". Той допълни, че от особено важно значение за развитието на инвестициите в земеделието и уедряването на собствеността върху земята. Без намеса на държавата, комасацията няма как да се случи, каза още Колчев.

Заместник-министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов успокои, че няма да се прави насилствена комасация чрез смяна на собствеността.

Уедряването на собствеността върху земеделските земи ще става чрез изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за собствеността и пазара на земеделски земи. Корекциите, които се съгласуват в момента, собствениците на земи сами да си правят плановете за комасация.

Идеята на министерството е да се определят няколко землища, в които има достатъчно едри собственици на земя и там да се разпределят парцелите, така че да се окрупнят имотите, обясни Абазов.

Ако тези проекти са успешни, примерът им ще бъде заразителен за всички общини, посочи Абазов и допълни, че има набелязани такива землища във Видинско.

Възстановяването на напоителните системи, обособяването на масиви с трайни насаждения, изграждането на екопътеки, извършването на корекции на речни корита е възможно чрез окрупняването на земята и Министерството на земеделието и продоволствието ще съдейства максимално за това, допълни той.

 Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии