Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Продажбата на жилище в UK – сами или с посредник?

 Интересна статия от вестник BG BEN, който излиза на български език в Англия.


   
Сами спестявате пари, но се обричате на екстра работа по сделката, агентите пък могат да ви излязат скъпо и да съжалявате

В поредицата ни консулти посветени на имотите досега винаги разсъждавахме по сделката за придобиване на имот от страна на купувача. В следващите няколко броя ще разгледаме процеса на покупко-продажба и от гледна точка на продавачите. В момента малко българи във Великобритания са собственици на имот и още по-малко мислят да го продават, но въпросът с правилното решение при продажба може да бъде полезен за много сънародници в бъдеще.
При продажбата на жилище, както и при покупката, пътищата за подход към сделката са два – самостоятелно или с помощта на посредник. В първият случай може да си спестите не малко пари от комисионната на агента, но пък ще се наложи да правите разходи по реклама на имота. Във втория случай ще се наложи да платите до 4% от продажната цена като комисионна, но пък няма да се занимавате с абсолютно нищо в процеса на покупко-продажбата. Разбира се, ако се чувствате опитен играч на пазара за недвижми имоти и ви “сърбят ръцете” да опитате маркетинговите си умения в пазаренето и договориране на условия, трябва да изберете първия вариант дори и само, за да си “начешете крастата”.
При всички случаи дори и да се чувствате готов да извършите продажбата сам, препоръчително е да се консултирате със специалист за предполагаемата цена на имота, който продавате. Такава консултация е безплатна и ако направите по-подробно изследване с няколко агенции може да придобиете реална представа точно колко струва предлаганото от вас жилище. Въпросът с рекламата не е сложен и не изисква големи средства. Може да предлагате имота в местния вестник, да разлепите обяви, да сложите табела пред самата къща или да публикувате обяви в специализираните списания за имоти. Всички рекламни материали е добре да съдържат снимка на жилището, както отвън, така и отвътре.
Във Великобритания има няколко справочници на тема “Продажби на имоти” и преди да стартирате сделката е добре да се запознаете с основните изисквания по една такава сделка. Ако продавате за първи път по-добре е да потърсите услугите на компетентен агент по недвижими имоти.
Продажбата на надвижима собственост най-вероятно ще се окажа най-сложния и значителен “бизнес” в живота ви. Затова и трябва да покажете стоката си по най-добрия начин. Независимо дали използвате услугите на посредник или продавате сам, направете всичко възможно да покажете жилището в най-добрата му светлина. Опитайте се да погледнете на добре познатата ви къща с непредубедено око, да я видите през погледа на евентуалния купувач.
Много от купувачите вземат бързо решение, водени от моментен импулс. Затова направете всичко възможно още от първия оглед да спечелите сърцето на заинтересуваните. Почистете добре имота, довършете всички започнати или недовършени домашни ремонти, погрижете се за градината. Освободете се от всички стари и ненужни вещи. Нищо не прави по-лошо впечатление от жилище, превърнато във вехтошарски магазин.
Преди самата визита на потенциалните купувачи направете жилището си колкото се може по-приветливо. Обърнете внимание дори на дребни неща като стайната температура, разчистете разхвърляни лични вещи, погрижете се за състоянието на банята. Много от агенциите за недвижими имоти (ако ползвате такава по време на сделката) биха ви посъветвали дори да приготвите прясно кафе или някакъв домашен сладкиш, за да придадете приветлив аромат и уютна атмосфера в жилището.
Ако използвате варианта с посредник, внимателно се убедете в добрата му репутация и ефективност. Най-общо дейността му по сделката се свежда до определяне най-изгодната за вас цена и намирането на клиент, готов да плати тази цена. И двете задължения са изключитрелно важни. Ако цената е прекалено ниска ще продадете бързо и без проблеми, но ще загубите пари. Ако пък исканата сума е прекалено висока може имотът ви да стои на пазара в продължение на месеци без да привлича купувачи. Така може да не успеете да използвате навреме сумата от продажбата в случай, че вече сте се спрели на следващото си жилище.
Друг фактор, който трябва да вземете под внимание при избора на посредник е популярността на фирмата, която представлява и възможността им да рекламират имота ви пред достатъчно на брой потенциални купувачи. Дори и собствеността да се предлага на точната цена, трудно може да намерите кандидати ако жилището не е широко представено на пазара.
При избора на агент по сделката е препоръчително да проверите дали агенцията фигурира в регистрите на професионални организации като National Association of Estate Agents (NSEA) или Incorporated Society of Valuers and Auctioneers (ISVA), както и дали избраната от вас фирма е част от т.нар. Code of Practice, който регулира дейността на агенциите за недвижими имоти във Великобритания.
Най-удобно е да потърсите агенция с изградена репутация в района, където се намира продаваното жилище. Такива опитни компании биха направили най-реална оценка на имота и обикновено разполагат с надеждна информация за потенциалните клиенти в квартала. Имената и телефоните на такива компании може да вземете от табелите “sold” или “let by” в квартала или от локалните вестници. Опитайте да разберете и в какъв тип имоти специализира дадената компания. Подберете тази, която търгува предимно с жилища подобни на вашето.


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии