Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пристанище стана арт галерия

Откриха най-мащабната изложба за съвременно българско изкуство
 

Варна

Уникален вернисаж даде визията на кея във Варна през 2020 година. Смелите мечти на архитекти и дизайнери за преместването на пристанището и превръщането му в арт зона са на път да се случат.

Най-мащабната изложба конкурс "Награди за съвременното българско изкуство на "М-Тел" тази година намери своя декор край морето в склад на вековния порт. Свобода на идеите, сила на посланията и екстравагантност на духа събраха в петък вечер най-голямото за сезона в морската столица събитие.

"За да бъде забелязано едно изкуство, трябва да има динамика на случването", каза кураторът на проекта Ирина Баткова. "Слава Богу, че в България има поне едно събитие, за което не важи поговорката "който плаща, той поръчва музиката", сподели развълнувана от видяното Нина Мирчева, представител на най-щедрата компания за култура и изкуство "М-Тел".

45 български художници от страната и чужбина наредиха свои инсталации, скулптури, фотографии и картини на площ от 2000 кв. м. На откриването препълнената склад-галерия притаи дъх, когато художник грабна 7 кирки и една след друга ги заби в автомобил. Символичната акция срещу мутризацията във властта и примирението на хората е от проекта "Рапсодия България" на варненския творец Нено Белчев. Подбраният автомобил е марка БМВ от познатия модел "Бандитка", изрисуван в цвета и символите на ЕС. А на фона на демонстрацията се върти видео, заснето по време на пътуване на автостоп на автора в Европа. "Искам да въздействам с мисълта, която като кирка да се забие, че Европа няма да ни приеме без правила, законност и морал", казва художникът.

Утопичната идея за "глобален мозък" е представил в инсталацията "Виртуален организъм" Георги Ямалиев. В света на интернет обществото е като система и съвкупност от хора и компютри, е идеята на автора.

"Защо космонавт пази дини", питаше се докер от пристанището пред творението на Рада Букова от Париж. В него тя събира и противопоставя земното и космичното. И търси равновесие между простото и високотехнологичното, които поставя на една плоскост в проекта си "Ниска резолюция".

"Изложбите не са това, което бяха. Те се правят с интелектуална мисъл. Те задават въпроси и не дават отговори", каза Ирина Баткова сякаш за да обобщи за дините и космонавтите.

Друг арт проект събра пък торти и подаръци като за истински рожден ден. Щеше да е празнично, ако не беше толкова зловещо посланието на авторката Алла Георгиева от София. Тортите са истински изкушения, направени в сладкарски цех, но вгледаш ли се, изтръпваш. Едната изобразява басейн и спокоен семеен уикенд край него. Бащата чете за поредното станало убийство във вестника и не вижда трупа в басейна край него. По същия начин въздействат и 6-те постера на деца от 5 до 15 години, които се радват на своята нова играчка - истински пистолет. Така авторката алармира срещу натрупаната агресия и престъпността в живота ни.

Оръжието стана лесно достъпна играчка през демокрацията, казва художничката. Тя е била провокирана от реклама за новия "Валтер", където се призовава "Елате в бъдещото".

За зелени карти за Миления, личната и обетована земя на всеки, се нареди голяма опашка пред нейния посланик у нас - Милен Кръстев. Проектът перформънс на автора, който живее и работи в Базел, ни показва една обща потребност на човека да избяга в нови земи в търсене на доброто. Негово превъзходителство раздава зелените карти на обратната страна, на които човек открива своята илюзия и лична утопия. Но опашката от хора в посолството расте, "защото мислите са прекалено много, за да бъдат помислени всичките", казва авторът Милен Кръстев.

Инсталация за губещи и победители в една игра на карти, които всички са валета, показва художникът и преподавател във Великотърновския университет Константин Денев. В друг проект той представя себе си в различни визуални образи на база на различни фотографии и начини, по които го виждат другите.

"Гледам се в огледалото и не се различавам. Човек се вижда по различен начин, отколкото го виждат другите, е идеята на авангардния проект на автора. "И дори си мисля, че без мен не може да има грозно и добро, красиво и зло", обяснява той.

"Тази изложба няма аналог. В Берлин сме правили в хангар, в хале за автобуси, но не и толкова мащабно като на пристанището във Варна", не скрива възхищението си известният куратор за видео и фотографии на "Арт Базел 2008" Марк Гльоде. В практиката му влизат множество проекти по цял свят - Ню Йорк, Лос Анджелис, Ню Делхи и Берлин. Тази година той се включи в експертния екип и на нашия проект "Награди за съвременно българско изкуство на "М-Тел". В оценяването и награждаването на 10 август в журито ще участват освен Димитър Грозданов и Елисавета Мусакова и варненски изкуствовед и художници. Ще бъдат отличени 3 проекта с награди, а творбите на още шестима художници се купуват за колекцията на "М-Тел".

Големият артпразник на откриването събра стотици варненци и гости на града, между които и много чуждестранни туристи. За първи път в галерия имаше бебешки колички, не липсваха и домашни любимци на каишка. Домакините дадоха стилен коктейл с хапки и морски дарове, както и прочути маркови вина от изба "Любимец", "Хисар" и "Вини Сливен".

Кръстина Маринова

Стандарт

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии