Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

През първото полугодие, откритите нови молове удвоиха търговските площи в БългарияПрез първото полугодие, пазарът на модерни търговски площи у нас се е удвоил. Причината е откриването на пет нови търговски центъра. Според анализаторите, този бум на нови молове, ще доведе до понижение на наемните цени по главните улици през следващите шест месеца, както и до увеличаване на свободните търговски площи в страната.

 

Конкретните данни са следните.С откриването на петте нови търговски центъра през първото полугодие, пазарът на модерни търговски площи в България вече възлиза на 452 хиляди кв/м. Брокерите анализират, че увеличаващата се конкуренция между моловете и намаляващата склонност (или по скоро способност, заради изтънелите бюджети) на потребителите да купуват, е довела до значителен натиск върху търговците.

 

Новите два мола в София са отворили врати с над 90% запълняемост, при всички останали молове се отбелязва ръст, но на свободните площи. С 10% са се увеличили и свободните площи по търговските улици в София, след като много оператори са предпочели да наемат магазини в моловете, където наемните нива са осезаемо по-ниски. Най-стабилна остава заетостта на главните търговски улици в Пловдив.

 

Обобщено може да се каже, че цените на наемите са отбелязали спад, както при моловете, така и при търговските улици. Значително по-малък спад на цените се наблюдава в търговските центрове в София и Варна - около 5%. Но в Бургас и Пловдив понижението е съответно с 15% и 19%. Що се отнася за нивата на наемните цени по главните търговски улици, те са се понижили средно за страната с 20%.

 

Експертите уточняват, че търговският сегмент ще продължи да се развива и през следващото полугодие. До края на годината е планирано откриването на още пет мола - в Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе, които ще добавят нови 126 хиляди кв/м.,  площи на пазара. Според прогнозите на анализаторите, през втората половина на годината ще има насищане на някои пазари като Варна, Русе и Стара Загора. Според тях причините за насищането на пазара са основно две. Едната е забавената икономическа активност и втората ръстът на търговските площи, който изпреварва съществено този на потреблението на търговски стоки.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии