Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

През 2009 г.-пазарите на жилища не спряха


Независимо че продажбите на имоти паднаха наполовина в първите шест месеца на годината, пазарите на жилища не спряха. Завършиха първите фази на някои от най-големите жилищни проекти като "Резиденшъл парк София", "Велико Търново хилс" и "Витоша тюлип", "Правец голф и СПА", ваканционното селище "Оазис" край село Лозенец на Черноморието, "Геша вю"-най-големият ваканционен проект в Централна България.

Броят на въведените в експлоатация къщи и апартаменти вървеше в крак с темпото от рекордната 2008 г. в първата половина на годината с малко под 10 хиляди единици.
Но най-значителна еволюция претърпя моделът на продажбите-предприемачите буквално бяха принудени да поставят в центъра на вниманието си нуждите на клиентите си. Предаването на жилищата завършени се превърна в стандарт за много от проектите.

Продавачите въведоха и разнообразни схеми на финансиране с цел да компенсират резкия спад в отпускането на банкови заеми за покупки на имоти – отложени и разсрочени плащания и краткосрочно кредитиране. Забавянето на продажбите пък даде значително повече възможности за избор за купувачите.

При ваканционните имоти пакетът от продукт и туристически услуги беше основна движеща сила за продажбите. Пострадаха обаче строителите на кооперации, където тази комбинация не можеше да бъде предложена. В крайна сметка цените се разграничиха значително в зависимост от проектите и дадоха възможност на пазара да влязат както купувачи с по-малки възможности, така и тези, които изискват по-високо качество. Спадът в строителството връща и този пазар към по-устойчив темп на развитие.
Резултатът-клиентът определено спечели по отношение на повишаването на качеството на продукта. Но пък рязкото спиране на финансирането ограничи достъпността на имотите. Ако то не се възстанови скоро, пазарът като цяло ще бъде заплашен от нови дефицити по отношение на качеството в средносрочен план.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии