Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Преглед на световните цени на жилищата през второто тримесечие на 2010 годинаПрез второто тримесечие на годината, пазарите на недвижими имоти продължават да увеличават темпа и да се възстановяват след кризата. В някои страни спада на цените продължава, но като цяло той не е толкова значителен, както в предишното тримесечие.

 

Според портала Global Property Guide, “двигател" на световния растеж на стойността на жилищните имоти е Сингапур. Цените там са с близо 40% по-високи в сравнение със същото тримесечие на 2009 г., и с 5% по-високи, спрямо първото тримесечие на тази година. Тенденцията е тревожна за пазара, тъй като създава предпоставка за образуването на "балон". Местната власт се опитва да противодейства на това чрез затягане на правилата за издаване на ипотечни кредити, чрез въвеждането на нови данъци и отпускането на допълнителни участъци земя. Въпреки това, драстични промени все още няма или по-точно са слабо забележими. 

По-успешни се оказаха действията на китайските чиновници. Благодарение на техните действия, пазара на жилища в Китай започна да се "охлажда", като през юни бе наблюдавано скромно, но все пак понижение на цените.  Проблемни области в това отношение са административните райони Хонконг и Тайван, както и най-големият китайски град Шанхай.

Опасност от "прегряване" на пазара има и в Австралия и Израел. Австралийското правителство се бори с покачващите се цени на жилищата, поради ограниченията в строителството, а израелците предпочитат да разпределят допълнително земя за строителство. Тези действия не ограничиха покачването на цените, а по скоро през юни и юли бе наблюдавана стабилизация по отношение стойността на имотите.

 

Умерен ръст в цените на жилищата или лек спад, това бе регистрирано в развитите страни, чиито пазари за недвижими имоти постепенно се възстановяват от кризата (Великобритания, САЩ, Франция), и тези, които преживяха кризата сравнително добре, без големи сътресения (Швейцария, Германия, Финландия).

 

В популярните пазари на жилищни недвижими имоти (България, Испания и Хърватия), и през второто тримесечие продължи спада на цените, въпреки, че темпото на понижение спадна до минимални стойности. Отрицателната динамика се дължи главно на изобилното предлагане. 

 

”Неудачниците” на световния имоте пазар продължават да бъдат Украйна, Ирландия и Литва, където цените през второто тримесечие паднаха с 15-17%, в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Основната причина за това са лошите макроикономическите показатели. Но съседната на литовците, Латвия, успя да избяга от "дъното" и там се наблюдава уверено повишение на цените, както на годишна, така и на тримесечна база. 

 

Движение (динамика) на цените в проценти, през второто тримесечие на 2010 г., в сровнение със същото тримесечие на 2009 г., по държави.

Сингапур - повишение 38,2%.

Китай (Хонг Конг) - повишение 24,5%. 

Австралия - повишение 18,4%. 

Китай (Тайван) - повишение 12,7%. 

Израел - повишение 12,1%.

Финландия - повишение 9,9%.

Великобритания - повишение 9,5%. 

Норвегия - повишение 9,1%. 

Китай (Шанхай) - повишение 8,6%. 

Южна Африка – повишение 7,2.

Латвия (Рига) - повишение 7,1%. 

ОАЕ – повишение 6,5%. 

Нова Зеландия - повишение 4,0%. 

Люксембург - повишение 3,9%.

Южна Корея - повишение 3,2%. 

Япония (Токио) - повишение 3,1%. 

Канада - повишение 2,9%. 

Индонезия - повишение 2,9%.

Германия – повишение 2,5. 

Швейцария - повишение 1,9%.

Дания - повишение 1,6%.

Португалия – понижение 0,6%. 

Филипините – понижение 0,9%. 

Франция - понижение 1,5%.

САЩ – понижение 1,6%. 

Тайланд – понижение 1,8%. 

Холандия – понижение 1,9%. 

Исландия - понижение 2,5%. 

Русия – понижение 2,6%. 

Словакия – понижение 3,6%. 

Полша – понижение 3,7%. 

Испания – понижение 3,8%. 

Хърватия – понижение 4,7%. 

България – понижение 9,7%. 

Литва – понижение 15,2%.

Ирландия – понижение 17,0%. 

Украйна (Киев) – понижение 17,2%.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии