Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Предстоящо: Около 3 милиона мобилни номера ще бъдат анулирани от 1 януари 2010 г.

Близо 3 млн. мобилни номера се очаква да бъдат прекъснати от 1 януари, когато изтича срокът за регистрация на предплатените карти. Общият им брой у нас е приблизително 5 млн., а се очаква да бъдат вписани към 40% от тях.

В момента всяка втора SIM карта е предплатена. Общият брой на предплатените номера е около 11 млн. От тях около 5,5 млн. са анонимни, т.е без данни за притежателя.
Досега личните си данни в мобилните оператори са предоставили малко под 1,5 млн. абонати. В оставащите 7 работни дни до края на годината се очаква през офисите на мобилните оператори да минат не повече от 100 000 българи.
 

Българският мобилен сектор е сред най-конкурентните в Европа, сочи индексът на "Херфиндал-Хиршман" (HHI), съобщи Николай Кичев, директор "Регулация" в "М-Тел".
През последните три години цените у нас падали средно с 24%. Същият темп на поевтиняване се очаквал и за догодина, прогнозира Кичев.

Според него едва около 30-40% от притежателите на SIM карти ще успеят да ги регистрират до края на годината, защото срокът за регистрация е крайно недостатъчен.
 

В България HHI е на ниво от 0,3906, което е по-ниско от средноевропейското 0,3990. За неконкурентен пазар се смята онзи със стойност на показателя над 0.5. За сравнение HHI за фиксирания пазар в страната е над 0.9000, а индексът за пълен монопол е 1.
 

От телекома посочват, че през последните три години (2006-2009 г.) средногодишният темп на намаление на цените за изходящи разговори, включително и месечната такса, възлиза на 23,5%.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии