Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Предстояща промяна в закон спъва проектирането на нови сградиИма съмнения, че проектирането на нови сгради ще бъде силно затруднено от следващия месец. Причината е предстояща промяна в закона, според която всяка сграда над 2000 квадратни метра, вече трябва да има отделен проект за пожарна безопасност. Проблемът е, че няма технически подготвени лица за този тип проектиране. А причината да няма подобен род специалисти е факта, че Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране отказва да признае дипломите на професионалните пожарникари от Академията на МВР. От това следва, че тепърва ще трябва да се правят курсове по пожарна безопасност за архитектите.

 

Досега часта пожарна безопасност винаги е съществувала като възможност за включване в проектите, но не е била задължителна. Това е причината поради която към настоящия момент в страната са издадени много малко удостоверения за правоспособност на завършилите пожаро-аварийна безопасност. Тези хора имат (макар и ограничено) валидно удостоверение, че могат да проектират. Но от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, която впрочем е издала удостоверенията, не ги признават за специалисти.  

 

От своя страна от Камарата контрират, че пожарникарското образование не е техническо, и в крайна сметка омагьосания кръг се затваря.

 

От там поясняват още, че лицата с тези дипломи не могат да разрешават архитектурни проблеми, защото те са били подготвяни да бъдат контролни органи и да изпълняват оперативни функции в противопожарната охрана. Не е ясно нито кога, нито как проблемът ще бъде решен, но се очаква новото изискване да вдигне цените на проектирането на сгради.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии