Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Правим справки в кадастъра вече и по интернет

 
Справки в кадастъра вече могат да се правят в интернет, без да се налага да се чака по гишета. За тях се плаща онлайн.

Това става през сайта http://icadastre.bg/, където от 22 октомври действа нова услуга - електронно разплащане.
Справка за собствениците на имот например струва 3,50 лв. Извадка от кадастрална карта в графичен вид пък ще излезе 7 лв. Максималният брой имоти с една заявка тук е 50. Извадка в цифров вид без данни за собствеността от кадастралната карта и кадастралния регистър също е 7 лв.
Справка от кадастралния регистър струва 3,50 лв. Максималният брой имоти с една заявка е 50.
Извадка от регистъра на работна геодезическа основаструва 2,10 лв. за една точка без схема. Максималният брой точки с една заявка е 50.
Подаването на заявка за услуги към областната Служба по геодезия, картография и кадастър е безплатно.
За да ползват и платят услугите на агенцията по кадастър, е необходима регистрация в сайта. Потребителят получава потребителско име и парола, които въвежда всеки път, когато ползва услугите.
Плащането става чрез предварително заредена лична сметка. Това може да стане по два начина.
Единият е, като се използва системата "epay". Моделът е същият както при всяка друга услуга с електронно разплащане. Необходима е дебитна или кредитна карта.
Вторият е чрез плащане на каса в агенцията или чрез банков превод.
В личния профил на потребителя в сайта има линк "Ново електронно разплащане". Той вижда сумата, с която ще олекне сметката му, за да си направи нужната справка. Човек може да си следи и как намалява сметката му, за да поддържа достатъчна наличност.
За всяка една услуга пише и в общите условия на сайта. Към всеки имот има информация за собственици, местоположение, съседи, площ и т.н., както и данни от кадастралния регистър и имотната партида. При кликване върху линка с необходимата информация се отнема стойността от сметката.
От услугата онлайн справка могат да се възползват собствениците на имоти, където вече са изградени кадастрални карти и кадастрални регистри.
Такива има в 26 областни центъра (всички без град София), 57 общински и 378 други населени места, както и в голяма част от населените места по Черноморското крайбрежие - Созопол, Черноморец, Царево, Ахтопол, Несебър, Поморие, Приморско, Китен, Синеморец и Балчик, и планинските курорти Боровец, Пампорово, Сепарева баня, Чепеларе, Рибарица, Шипково и Вършец.
Общата площ на влязлата в сила кадастрална карта е около 15 000 кв. км. Това е 13,4% от територията на страната и включва 4,7 млн. броя имоти.
В процедура по одобряване са около 5,4 млн. имота, (или около 16% от територията на страната). Това са предимно територии със силен инвеститорски интерес и засилен пазар и включват 30% от броя на недвижимите имоти в България.
С одобрени кадастрални карти и регистри са всички населени места в общините Априлци, Асеновград, Балчик, Каварна, Летница, Несебър, Добрич-град, Шабла, Ямбол, Копривщица, Девня, Кричим, Марица, Пловдив.
В процес на одобряване са 28 общински центъра, между които са Петрич, Трявна, Крумовград, Чипровци и Батак, и други 64 населени места.
В момента кадастрални карти и кадастрални регистри се създават в 9 района на град София. Сроковете за изработване могат да се видят в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Одобряването на картите ще бъде през 2010 г. и началото на 2011 г. в зависимост от района.
Изработени са кадастралната карта и регистри за 7 района на София, за които предстои одобряване през 2010 г. - Бусманци, Бистрица, Герман, Железница, Казичане, Кокаляне, Кривина, Лозен и Плана.
Предстои приемане на кадастъра на язовир Искър,. Долни Пасарел и районите "Витоша", "Кремиковци", "Люлин", "Оборище", "Овча купел" и "Средец".
До края на януари 2010 г. ще бъдат изработени и приети Кадастралната карта и кадастралните регистри на общински центрове Сопот, Белово, Брацигово. До края на февруари-Пещера, март -Ботевград, до края на април-Златица и Карлово и през май-Панагюрище.
След като картите и регистрите бъдат приети, гражданите трябва да проверят и констатират пропуски. Ако има такива, трябва да подават възражения, защото след завършването на процедурата, корекциите ще са платени

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

ivan: 2012-06-16 14:27:32 |

kак да открия кой или кои са собствениците на имоти в предградията на Варна? По белите страни има публичен и лесно достъпен интернет-кадастър, у нас каквъв е пътят за информация, при положение, че не съм собственик на имот, а искам да знам кого да търся за конкретния терен?

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии