Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Поръчителите плащат вместо длъжниците“Все по-често се налага поръчителите за кредити да плащат задължения вместо длъжниците”, каза Георги Дичев, шеф на частните съдебни изпълнители. Бум на дела на банки срещу некоректни платци отчетоха от камарата им. Парите се събирали от гарантите, защото длъжниците оставали на улицата без доходи заради кризата. 70 на сто от необслужените потребителски кредити били на съкратени от строителството работници.

 

Частните съдия-изпълнители предупредиха, че се чака лавина от дела на хипермаркети за техника срещу получатели на лизинг. Причината е, че лихвари в ромски квартали принуждавали безработни да вземат стоки на изплащане, а после ги продавали.
 

Бирник с паяк събрал 4 млн.

 

И паяците вече са част от работните пособия на частните съдия-изпълнители.
Съдебният изпълнител от Русе Иван Хаджииванов се похвали, че благодарение на закупения от кантората му паяк е успял да приключи 60% от т.нар. комунални дела. Гражданите бързо си плащали сметките за вода, парно, телефон и други, след като установявали, че луксозната им кола е вдигната от паяка. Кантарата му събрала от началото на годината над 4 млн. лв.

 

Има бум на дела на банките срещу некоректни длъжници, съобщи шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Трезорите били най-настоятелни към вземанията си и успявали да съберат около 50-60% от тях. 70 на сто от необслужените потребителски кредити пък били на съкратени работници от строителни фирми.
От камарата отчитат сериозен спад на събираемостта по лошите кредити и слаби продажби на ипотекираните имоти.
160 млн. лв. са събрали частните изпълнители за първите 6 месеца на годината, което е с 40 млн. лв. по-малко спрямо същия период на м.г. Образуваните дела са 50 000, а приключените-13 000.

 

"Налага се все по-често поръчителите да плащат задължения на кредитополучателите", предупреди Дичев. Според него най-често това са гарантите, които са държавни чиновници.

 

Увеличен е и броят на делата за неизплатени трудови възнаграждения на съкратени от работа.

 

За лавина от дела на хипермаркети за техника срещу лизингополучатели пък предупреди колежката му от Кюстендил Елица Христова. Тя посочи, че много често получателите на стоковите кредити не са тези, чиито лични карти са представени. Лихвари в ромските махали задържали личната карта срещу заем от 20 лв. След като длъжникът не си покрие дълга, отиват заедно в магазина и вземат стока на лизинг. После я продават.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии