Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Покупка на бизнес имот

На съвременния делови човек от Варна не е нужно да се обяснява, че бизнес имотът ще се изплати, ако е на място с човекопоток, а офисът – ако е на престижно място. Но днес се случва така, че очевидни истини донасят не полза, а вреда на тези които ги следват.

Много хора инвестират в бизнес имот и в момента, в който го обявят за продажба или наем, недоумяват защо няма интерес. Първоначалната преценка е била погрешна, не е имало консултация със специализирана агенция и проблемите започват. Чувал съм мнения: „Строителят не ме предупреди”. Предназначението на строителните фирми е именно да строят, а на агенциите - да консултират и продават. В предния брой публикувахме 10 правила за избор на агенция. Можете да ги видите и в Портала за имоти, строителство и обзавеждане на Варна – www.imotdnes.com

Спецификата на недвижимата собственост предполага неподвижност. За разлика от всичко, което може да се преместим, имотът си остава там, където е построен. В зависимост от вашата преценка, имотът ще ви носи съответната доходност.

Пъвоначална преценка:

Когато човекопотокът е голям

Едно от главните правила за добро местоположение гласи: Колкото повече хора преминават, толкова по-добре. Интересно е обаче дали хората ще идват целенасочено или просто ще преминават, загледани безизразно в лъскавите витрини или реклами на обекта.

Проблемът е, че потокът от преминаващи хора сам по себе си не се явява приемущество. Важно е не количеството хора, а техните предпочитания, нужди, начин на живот, социалната принадлежност и т.н. Накратко – важен е профилът на потока потенциални посетители, който максимално да съответства на образа на клиента на бизнес имота (бил той офис, магазин или заведение).

За някои видове бизнес локацията на многолюдни места не е предпочитана. Например собственик на елитен бутик не би се заинтересувал от помещение на гаровия площад.

Компаниите, разпространяващи своята продукция чрез консултанти, също няма да се интересуват от помещение на главна улица, защото те не очакват клиентите им да влязат директно в офиса. Поради тази причина те биха търсили офис на спокойно място, където да осъществяват срещите си с многобройните консултанти.

Впрочем, на базата на всичко написано, можем да формираме и друго правило: Местоположението на бизнес имота не е задължително да доведе до повишаване на потока от клиенти, защото може да служи за повишаване на имиджа на фирмата, която го ползва. Всеки месец фирми във Варна дават луди пари за наем на билбордове. С една правилна преценка вашият бизнес имот ще се изплаща само от това, че покрай него преминават много хора. В крайна сметка рекламата е презапис на изображения – колкото повече хората презаписват даден фирмен знак, толкова повече се добива известност. А премине ли се един праг, забравянето е почти невъзможно.

Напоследък се забелязва търсене на стари къщи, които се закупуват и реставрират. Особено сред руските инвеститори това граничи с мания. Във Варна много порутени къщи се изкупиха и превърнаха в супер луксозни офиси. Това разбира се не е по джоба на повечето фирми и ако разполагате с такъв имот ориентирайте се към подобен клиент. Носят се митични цени на кв.м. за подобни къщи от порядъка на 5000 Е и нагоре. Въпреки, че след това сградата буквално се построява на ново, защото се запазват само стените. Изливат се бетонни плочи между етажите, защото повечето подове са гредоред. Изгражда се нов покрив. Поставя се външна изолация. Подменят се електрическата и ВиК инсталацията. Прокарват се комуникационни канали. Ако сте собственик на подобен имот, можете да се опитате и сами да го ремонтирате, но тогава ще ви трябват доста средства.
 
Ако решите да построите сами сграда, която после да продадете, заложете на подробни консултации с професионалисти. Не си мислете, че понеже пазарът в момента ври, всичко се купува на сляпо. Търсят се определени неща, а направите ли веднъж погрешна крачка, ще ви струва скъпо. Запознайте се с плановете на района за години напред, защото може да се окаже, че на този етап всичко е наред, но общината да е предвидила място за съвсем друго нещо.

Вече излязоха на пазара хотели, които се построиха набъзо преди 2 г. и сега собствениците са готови да ги продадат и за 500 Е на кв. м.

Доверете се на професионалистите.

Ивайло Манахов - гл. редактор на списание "ИМОТ ДНЕС ВАРНА"
manahov@imotdnes.com


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Ваня Лазарова НИРА Варна ЕООД: 2012-06-16 14:27:32 |

Здравейте будни и амбициозни хора от този прекрасен сайт! Работя като старши консултатнт - недвижими имоти в агенция НИРА ВАРНА. Добрият приятел, съветник и учител в малкото свободно време, което имам сте ВИЕ. Справяте се чудесно! Продължавайте със същият хъс. Но.....малка добронамерена забележка! "И" и "Й" се използват неправилно - редактирайте!С пожелание за добри и ползотворни изяви в необятното интернет пространство!

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии