Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Показват уникален каменен слънчев часовник

Националния исторически музей (НИМ)  показва след едногодишна реставрация и консервация един от най-интересните паметници на средновековната българска култура-слънчев каменен часовник.

Експонатът е открит през 2008 г. в една от крепостите на Провадийското плато, служеща за пряка защита на древната столица Плиска.
 

Паметникът представлява композиция от врязан полукръг върху каменен блок, разделен на десет равни части плюс две по-малки, бележещи неговото начало и неговия край. Всяка част е отбелязана с буква от гръцката азбука -„А" (алфа), „В" (бета), "Г" (гама) и т. н.
В центъра на часовника допълнително е врязан кръст. Най-вероятно той е бил вграден на видно място в крепостта така, че максимално точно да отразява движението на слънцето.
 

Създаването и функционирането на подобни слънчеви часовници се свързва основно с античната културна традиция. Първоначалните предположения на археолозите обвързваха създаването му с епохата на късната античност-ІV-VІ в., но след анализ на епиграфските особености при изписването на буквите, които маркират отделните части на деня, бе установено, че те са от периода VІІІ - ІХ в.
 

Така бе доказано, че часовникът е създаден от образовани люде в старобългарската епоха в езическа България и това опровергава пренебрежителното твърдение на византийския хронист Теофан Изповедник за българите като „мръсен и нечист народ".
След покръстването през 864 г. най-вероятно е „покръстен" и часовникът - чрез допълнителното врязване на кръст в неговия център. Часовникът явно е бил доста нужен за хората от крепостта и ценен от тях, защото върху него са запазени и по-късни поправки и корекции.
 

Слънчевият часовник от фонда на НИМ е единствен по рода си от ранното средновековие, открит по българските земи, а може би единствен и на територията на Югоизточна Европа.
 

Неговото съществуване показва малко известна страна на старобългарската култура, загатната още в прочутия прабългарски календар. Тя е свързана с чувството на прабългарите за непреходността и вечността на времето, както и с практическите им познания по астрономия.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии