Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Подготвят специфичен териториален план на Стария НесебърПланът ще бъде изготвен по предложение на Министерството на културата. При неговото изготвяне  идеята ще е да бъде запазена уникалната архитектура на единствения български град, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Докато не се приеме плана няма да се издават визи за ново строителство, ремонти на покриви, пристройки и надстройки на съществуващите сгради.

С този план се цели да бъде опазено културното наследство на града и интегрирането на съвременното му устройство със съвременните европейски и световни стандарти. Предприети са и мерки за отстраняване на незаконните строежи.

Ще бъде назначен архитект и реставратор за Стария Несебър, който да работи и следи изготвянето на новия териториален план. Комисия от Националния институт на паметниците на културата е посочила 131 обекта, отбелязани в протокол след направени три проверки през септември 2009 г.

Заместник министърът на културата Чобанов е поел ангажимент, протоколът и предписанията към него, както и параметрите за изготвяне на подробен „Директивен план - схема за териториална структура и обемно пространствено изграждане", да бъдат предоставени на общината в най-кратки срокове.

След като стане това общинската администрация ще уведоми гражданите за това, какво трябва да предприемат, за да финализират процедурите по саниране и привеждане в съответствие със закона на обектите, с констатирано незаконно строителство.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии