Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

По метода “торпедо”, ще прокопават улиците във Варна


Изискването всички изкопни работи по улиците на Варна да стават по метода “торпедо”, т.е. чрез подземно прокопаване, ще бъде заложено в нова общинска наредба.
Решението е взето на среща на председателите на комисии, проведена по инициатива на шефа на местния Общински съвет Борислав Гуцанов. “Да се разкопава една улица по няколко пъти за полагане на различна инфраструктура е пълно безобразие”, мотивирал се е Гуцанов.

 

Според него вече има модерни евтини и ефективни методи, които могат да се използват, без да се създават неудобства на варненци. Той припомнил, че въпросът вече е обсъждан и фирмите са заявили готовност да се подготвят за новите правила. Само за около месец и половина в община Варна са постъпили близо 80 молби за разрешения за прокопаване. “Има и участъци, където не е възможно да се извърши подземно прокопаване, но в повечето случаи фирмите предпочитат да спестят разходите за закупуването или наемането на модерната техника”, коментирал още председателят на ОбС.

 

Освен наредбата за прокопаванията на предстоящата сесия на местния парламент ще бъдат разгледани и други два документа. Нови правила ще има за общинските жилища и монтирането на антени на мобилните оператори в близост до жилищни сгради.
“Не смятам, че е нормално антените да бъдат разполагани в близост до жилищни сгради, и затова този проблем трябва да бъде решен с наредба. Разбира се, че не трябва да нарушаваме и интересите на операторите, но в крайна сметка по-важно е здравето на хората”, заявил Борислав Гуцанов. По думите му с документа за общинските жилища се очаква да бъде сложен край на неяснотите около начина за настаняване на нуждаещи се и вариантите след определен период от време подобен апартамент да бъде закупен. В момента продажбите на общински жилища са почти замразени.
Паралелно с подготовката на жилищната наредба ще се обсъжда и вариант да бъдат пуснати за продажба общински имоти, за които вече има необходимия набор от документи.

 

Първата за сезона сесия ще се проведе в последната седмица на септември или в началото на октомври.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии