Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пазарът на ипотекирани имоти във Варна

Банките озлобяха и тръгнаха да си прибират къде пари, къде собственост. На и без това студения пазар е възможно да се появят заложените при банките имоти.

Разбира се има банки, които правят всичко възможно да се разберат с клиентите си, като разсрочат задълженията. Предлагат втора ипотека върху имота за да се презастраховат при евентуални дела. Ако банкта ви е „вдигнала мерника” – директно попадате в услугите на съдия-изпълнител. Интересно, че няма създадена система за обява на подобни имоти. Пише се на листове, които се окачват в канторите на съдия-изпълнителите. Въпреки, че става въпрос за стока, която не струва лев – два, а стотици хиляди, явно липсва желание за нормално движение на този вид имоти.

Агенциите за имоти са изолирани от пазара на ипотекирани имоти, а те са професионалистите, които като търговци на имотната стока, могат да помогнат с реална информация и умения. Като, че ли съдия-изпълнителите и банките (като най-заинтересовани страни в случая), се опитват да превъртат сделките без много да се шуми.

Въвъеден е и едноседмичен срок за плащане на имота, разбира се ако е спечелен търга. Започва се от около 50 % от себестойността на имота и ако има наддаване, се стига до определяне на купувач. Шанса му е да има парите в наличност за да плати бързо.

Не случайно и народа го е казал – в мътна вода.....

Ако сте заплашени от загуба на имота заради невъзможност да плащате месечните вноски към банката, разсрочвайте и преговаряйте на 100 %. Не очаквайте, че държавата ще се намеси за да ви помага, макат че тя е в съсътояние. След като други държави исипаха и исипват милиарди в икономиките си, в мислещите хора съвсем естествено изниква въпроса: „Защо държавата да не подкрепи своите граждани като изкупи ипотеките от банките за определено време?” И без това в момента има определен резерв, който вместо да стои, може да носи печалба на държавата и спокойствие за гражданите. По всяка вероятност държавата няма да се намеси, защото така ще се нарушат икономическите интереси на банките, съдия-изпълнителите и другите субекти.

Така се оказа, че за миналата година са загубени 20 % от парите, които влагаме за пенсии. Кой ли е свършил всичко това? Никога няма да разберем, защото отговорността в България се размива в политики, лобита и нагласени закони.

В момента, в който всеки министър, държавен служител, депутат и т. н. – започне да носи лична отговорност – нещата ще потръгнат. Министерство е замесено в заменки със земи – ок, зад сделката със сигурност стоят живи хора. Издирват се и понасят лична отговорност. Нанесли са загуби за милиони - няма смисъл да влизат в затвора, нека изплащат до живот щетите, а после и децата им и т. н.

И както по принцип успяват да се уредят до девето коляно, нека нещата се променят и деветото коляно да изплаща дълговете им и да ги споменава. Лична отговорност – много е просто това понятие, но ефикасно. Така ще намалеят и опашките за депутати и министри.

Ивайло Манахов


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии