Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Пазара на имоти бележи 3% ръстРъст от 2-3 на сто е отбелязал пазарът на недвижими имоти през последния месец. Това съобщи за Лъчезар Искров, председател на Националното сдружение Недвижими имоти. По думите му–цените на имотите вече са престанали да падат, но още дълго време ще се задържат на настоящите си нива. Стойностите на имотите от преди кризата могат да бъдат достигнати най-рано след пет–шест години.

 

В момента средната цена на квадратен метър жилищна площ е между 750 и 950 евро в София. Във Варна и Бургас стойностите са между 5 и 10 на сто по-ниски. От големите градове – най-ниски са цените в Пловдив–между 550 и 750 евро за квадратен метър. Според Лъчезар Искров най-търсени в момента са двустайните жилища, тъй като те запазват тази ценова група, която общо взето повече хора биха могли да си позволят.

 

Според Искров минималният спад на лихвите по новите ипотечни кредити няма да доведе до допълнително раздвижване на пазара, тъй като условията за отпускането им все още са доста затегнати. Затова ръстът на имотния пазар от два–три процента той предполага, че ще се запази при положение, че се задържат сегашните нива на цените.
Искров обаче прогнозира, че може да има спад на цените на земята за строителство, тъй като през последните години тя е била много завишена, а в момента почти няма търсене.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии