Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Отказват се от кредити заради високите лихвиМного от първоначално одобрените от банките клиенти се отказват от тегленето на кредит, казаха за БТА от консултантската компания Кредит център. Около 26% от отказалите се от кредит го правят, защото са купили имот със свои средства, но преди това са проучвали и възможността за заем.

За сравнение през миналата година те са били само 4%. Сега всеки пети се отказва от кредит заради високите цени, докато миналата година това е направил всеки трети. Високите лихви по ипотеките - над 10%, са причина една четвърт от кандидатите за заем да се отказват от него. Заради намаляването на доходите 16% не са взели пари от банка след първоначално одобрение.

Задълбочаващата се финансова криза води до масова разпродажба на имоти в цялата страна и основно в столицата, защото хората не могат да обслужват заемите си, пише БТА. Става въпрос за апартаменти, къщи, цели сгради, ниви, земи в регулация.
Лихви от 9-10% по депозитите са абсурдни и качват лихвите по кредитите до 14-15%, което спъва икономиката, смята банкерът Стоян Александров.

Завърта се спирала, която води до влошаване на кредитните портфейли и намаляване на печалбите. В такава ситуация банките могат да издържат 6-9 месеца, но не е ясно докога ще продължи кризата. Средно 42 669 евро е размерът на ипотечните кредити, които софиянци са взели за покупка на имот през първото полугодие на 2009 г., сочат данни на Кредит център. Това е с 28% по-малко от същия период на 2008 г., когато средният размер на ипотечния кредит е бил 59 092 евро.

Основните причини за по-малките заеми са спадът в цените на жилищата и по-малкият процент на финансиране от страна на банките.

АСН

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии