Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

От НАП искат отново да могат да претърсват и изземват


Да се възстанови съществувалото до края на 2005 г. правомощие на инспекторите на НАП да претърсват и изземват доказателства от проверявани обекти, предлагат от приходната администрация в проект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Възможността да се претърсват помещения и изземват доказателства ще  се използва от инспекторите за разкриване на схеми за източване на ДДС, казват от НАП. Често в досегашната практика на НАП се стигаше до ситуации, в които проверяваните лица не представяха исканите документи в момента на проверката, а на следващия ден, вече в присъствието на органи на МВР, се оказваше, че счетоводната документация била изгоряла или изчезнала.

 

Търговските дружества, които издават електронни счетоводни документи и фактури са длъжни да пазят електронни копия от тях за срок от 5 години, е записано още в промените на ДОПК. Това ще даде възможност на НАП да извършва т.нар. електронни ревизии–автоматичен преглед и анализ на електронна счетоводна документация. От НАП очакват електронните ревизии значително да облекчат бизнеса, като се елиминира необходимостта да се копират на хартия големи обеми документи, както беше досега.

 

Друга част от предлаганите промени са свързани с данъчната и осигурителната информация. В проекта е предвидено данъчна и осигурителна информация да може да се предоставя по искане на президента, председателя на Народно събрание, министър-председателя, главния прокурор и на министъра на финансите. Целта на това предложение е да се подобри взаимодействието между държавните органи на високо ниво във връзка с борбата срещу престъпността и сивата икономика. Предлаганите изменения предвиждат също данъчна и осигурителна информация да може да се предоставя на прокурор, водещ разследването, както и на наблюдаващ прокурор, без да е необходимо искането да минава през съдебен контрол. Досегашният ред не предвиждаше такава възможност, което затрудняваше работата на съвместните координационни центрове на НАП и Прокуратурата. Промените предвиждат и облекчен ред за предоставяне на данъчна и осигурителна информация от НАП на други държавни органи, при наличието на подписани инструкции или споразумения, пише още в проекта за промени на ДОПК. 
     

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии