Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

От есента нови законови правила за банкитеОт есента банките ще бъдат задължени с нови закони да зачитат повече правата ни. Трезорите ще трябва без възражения да ни връщат пари от източени сметки. Всички измами с банкови карти ще бъдат за сметка на кредитните институции, ако се докаже, че техните собственици нямат никакво участие в аферата. При теглене на потребителски заем пък ще можем да връщаме парите в срок от 14 дни, ако не сме доволни от условията. Както и да погасяваме предсрочно без никаква наказателна такса оставащия дълг. Ще можем да избираме какъв точно кредит да сключваме - с равни или намаляващи вноски. Банките ще са длъжни да ни предоставят пълна и подробна информация за всяка стотинка, която са ни взели, без дори да настояваме за това.
Промените ще станат възможни след влизането в сила на два нови ключови закона - за потребителския кредит и за плащанията.
Текстовете на новия Закон за защита на потребителския кредит вече са готови. Той е напълно съобразен с изискванията на Директива 2008/48 на Европейската комисия, която влезе в сила през пролетта на тази година и уеднакви законодателството в ЕС, каза Емил Алексиев, директор "Защита на потребителите" в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Според разпоредбите на ЕК всички страни членки са длъжни до началото на юни 2010 г. да въведат закона. Юристи на ведомството са изготвили нормативния акт и съвсем скоро ще го внесат в парламента. Едно от революционните за нашите ширини положения в закона е кредитът да се връща до 14 дни, след като е изтеглен, което предизвика негодуванието на шефове на кредитни институции при обсъждането. На 1 ноември пък влиза в сила законът за платежните системи и платежните услуги. В момента в ЕК готвят разпоредби, които ще повишат регулациите и правата на потребителите на ипотечни заеми.
И сега според действащото ни законодателство клиентът има пълното право да получи всякаква информация за движението и въобще за всичко, което се случва с неговите пари, поверени на която и да било банка. И оправдания от рода, че банката няма такава практика и договорът не го предвижда, са абсолютно несъстоятелни. В новия Закон за платежните услуги и платежните системи, който е приет от парламента, но ще влезе в сила от 1 ноември 2009 г., тези неща са разписани категорично. Но и днешните закони казват същото.
Най-сериозно регулирани, благодарение на директива на ЕК, са плащанията и движенията по сметки. Особено актуални са измамите с банкови карти, които приемат застрашителни размери. Българското законодателство е категорично - банките носят отговорност за източени пари от картови сметки, особено когато е доказано, че притежателят няма вина. Въпреки това обаче се срещат трезори, които изискват от клиента си да го докаже, разказват адвокати. Въпреки че това противоречи на основите на правото - не доказваш, че си невинен, а който твърди обратното, той трябва да го докаже. Според банкови адвокати чести са случаите, в които банките признават, че клиентът не е виновен, но въпреки това отказват да му върнат парите.  
За съжаление защитата на гражданите потребители на различните видове кредити, на вложителите в банките и потребителите на лизингови услуги не е уредена в банковото законодателство.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии