Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

От 01.10.2009 г. нови правила при сделки с имоти и МПСПродавачите по сделки с недвижими имоти и МПС от утре ще трябва да представят пред нотариуса удостоверение за режима на имуществените отношения със съпруга си. Изискването произтича от новия Семеен кодекс, който влиза в сила на 01 октомври и позволява на съпрузите да изберат дали цялото им имущество е общо, дадени имоти са лична собственост на мъжа или жената или пък да съставят за това брачен договор.
 

Издаването на удостоверението струва 10 лв. и става в Агенцията по вписванията. То е задължително, въпреки че утре имотите на всички двойки ще се водят общи, тъй като никой няма да е имал време да регистрира нов режим.
 

Проблеми могат да възникнат, тъй като по закон само подразделенията на агенцията в 28-те областни града имат право да издават такива удостоверения. Така ще се наложи хората от другите населени места да пътуват, за да си извадят документа. Призоваваме хората да използват електронен подпис и така ще получат удостоверението без губят време, а може и да си спестят пари.
 

Брачните договори ще се сключват пред нотариус и само той и съпрузите ще имат оригинал от него. Данните са лични и конфиденциални и няма да се представят нито в общината, нито в агенцията по вписванията. Процедурата предвижда, ако двойката иска да сключи брачен договор, той да е заверен от нотариуса още преди подписването в общината. Там лицето по гражданско състояние съставя акта за граждански брак и в него се вписва само, че мъжът и жената са подписали договор, с който уреждат имуществените си отношения, номерът на договора и нотариалните книги, в които е вписан. След като актът за брак е готов длъжностното лице по гражданската регистрация ще попълва удостоверение, което ще изпраща по електронен път в Агенцията по вписванията.
 

Всеки ще може да направи справка за режима на имуществените отношения между съпрузите, но в нея ще се вписват само имената им и номерът на акта за брак, няма да има никакви данни за това, ако са избрали разделност кой имот на кой е или ако имат договор, какво са регламентирали с него.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии