Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

От 01.07.2010 г. имотите с данъчна оценка над 300 хил. лева ще се облагат двойно

Въвеждане на данък "лукс" от 1 юли и орязване с 15% на субсидиите за политическите партии тази година, приеха депутатите от бюджетната комисия преди първо четене в пленарната зала на законодателните промени, свързани с антикризисните мерки на правителството, съобщи БНР.

 

Част от мерките обаче предизвикаха спорове и бяха отложени за следващата седмица. Става въпрос за 10% данък върху печалбите от хазартни игри и промените в облагането на застрахователите. Финансовото министерство ще трябва да направи по-точен анализ за ефекта от въвеждането на мерките.

 

От средата на годината собствениците на имоти с данъчна оценка над 300 000 лв. ще дължат двойно по-висок данък "сгради". Двоен ще е и годишният налог за леки автомобили и мотори с имуществена застраховка над 70 000 лв. Собствениците на яхти, самолети и вертолети ще плащат три пъти по-висок данък, ако промените в Закона за местните данъци и такси бъдат одобрени от депутатите.

 

Бюджетната комисия обаче отложи за следващата седмица разглеждането на част от антикризисните мерки на правителството като 10% данък върху печалбата от хазартни игри. От мярката се очакват 70 млн. лв. повече в хазната. От опозицията възразиха, че механизмът за събирането на налога е неясен, защото не може до всеки играч в казино да стои по един данъчен.

 

Отложена беше и антикризисната мярка, свързана с облагането на застрахователния бизнес. От бранша възразиха, че държавата иска да въведе двойно облагане, което ще доведе до 20 млн. евро санкции от Европейската комисия. От Синята коалиция заявиха, че няма да подкрепят в пленарна зала двете антикризисни мерки.

 

Депутатите решиха да орежат с 15% субсидиите за политическите партии тази година. Така ще се спестят 7 млн. лв.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии