Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Основни грешки при теглене на ипотечни кредити


Тегленето на ипотечни заеми изглежда, че става все по-лесно на фона на жестоката конкуренция между банките за завземане на по-голям пазарен дял. При прибягването на вземането на подобно решение обаче, инвеститорите трябва да се предпазват от няколко основни грешки.

 

  • На първо място специалистите съветват да не се пренебрегват кредитните отчети предоставяни от банката. Изследване в САЩ сочи, че един от всеки четирима платци откриват сериозни грешки в своите доклади. Дали поради некомпетентност на банковите служители, или не, в случай, че пропуснете тази грешка тя ще тежи на Вашия джоб.
  • Добре е да сте изключително добре запознат с условията, таксите, лихвите и размера на вноските, които трябва да правете още от самото начало и да си следите впоследствие репортите.На второ място като грешка се възприема желанието на кредитополучателите да вземат максималния размер на кредита отпускан им от банката. Размера му трябва да се съгласува с доходите им, както и да е съобразен с останалите плащания по други кредити, за да не се стигне до неприятния момент, когато след като изхарчите парите някой да дойде да ви вземе къщата. Само това, че сте одобрен за даден по размер кредит не означава, че е наложително да го вземете. Естествено бизнеса на банката е свързан с това да отпуска колкото се може повече добре обезпечени кредити, което не ви задължава да ги ползвате. Честата промяна на работата също не се възприема особено положително от банките, като сочи нестабилност за евентуалните им бъдещи постъпления.
  • Особено важно е хората да не сменят работата си преди да кандидатстват за ипотечни кредити и през периода когато се одобряват техните кредити. В случай, че промяната е неизбежна добре е да се приемат позиции с по-висока степен на заплащане.
  • Намаляването на броя и размера на другите кредити също е от особено значение. Не бива да се съмнявате, че при разглеждането на вашата молба за кредит банката ще провери и наличието на други ваши задължения и лошата ви кредитна история може да натежи.
  • Основен фактор за избор на жилищен кредит са разходите свързани с него. За да бъдете подготвени, преди да кандидатствате за кредит, е добре да сте запознати с всички ценообразуващи компоненти. Цената на ипотечния кредит се определя освен от лихвата и от всички допълнителни такси и комисионни.
    Някои от тях се дължат еднократно. Други са включени към месечните погасителни вноски.
     

Представям ви един обобщен списък за стандартно дължимите такси и комисионни.
Информирайте се във вашата банка за стойността на всяка от тях.

При изчисляване на месечните погасителни вноски, освен лихвеният процент и главницата по кредита ( които банката ще ви даде във вид на погасителен план) , прибавете и годишната такса за управление.

 - Такса за предварително проучване и разглеждане ( подаване на молба за кредит). Плаща се еднократно .

- Tакса за оценка на имота . Плаща се еднократно на лицензиран оценител.

- Такса за учредяване на ипотека. Плаща се еднократно за период от 10 години и е дължима на нотариус и служба по вписванията.

- Такса за усвояване на кредита . Еднократно , плаща се към банката.

- Комисионна за ангажимент . Дължи се за срока от подписване на договор с банката до момента на усвояване на кредита.

- Годишна такса за управление. Дължима към банката. Изчислява се върху остатъка по кредита.

- Такса за предсрочно погасяване

- Такса за предоговаряне на условията по кредита.

- Застраховка “Имущество”

- Застраховка “Живот” и “Злополука”

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии