Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Около 10% от строителните фирми може да фалират


Около 10 на сто от строителните компании у нас се очаква да фалират през следващите месеци, заради тежките последици от финансовата криза. Това съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев по време на заседание на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.
 

По думите му, строителната индустрия се намира в драматично състояние, като между 500 и 600 от общо 5500 строителни фирми се очаква да изпаднат в много затруднено положение в началото на следващата година.
 

Министър Плевенелиев се позова на данни, предоставени му от Българска строителна камара. В тях е посочено, че спадът в оборотите на строителните фирми е между 30-35 на сто. За да овладее задълбочаващата се криза в бранша, регионалното министерство предприема стъпки.
 

„Тотално форсиране на Оперативна програма „Регионално развитие", където тези 500 млн. лв. за пътища се надяваме да стартират до март, като договорите трябва да се подпишат октомври-ноември. Второто нещо е форсиране по възможно най-бързия начин на магистрала Тракия и разбира се, форсиране на останалите проекти", изброи министър Плевнелиев.
 

Регионалният министър съобщи още, че се обсъжда възможността страната ни да кандидатства за заем от Световната банка в размер на 1 млрд. евро. Средствата ще се договарят по линия на приоритети на правителството. За бюджета на пътната агенция са поискани над 1 млрд лв., каза още Плевнелиев
 

Във връзка със зимното почистване, Плевнелиев посочи, че ще бъдат осигурени общо 35 млн. лева за снегопочистване и 17 млн. лева за текущо поддържане на пътищата. Средствата ще бъдат осигурени от Министерството на финансите, тъй като бюджетът на пътната агенция е изчерпан и дори е на минус от 167 млн. лева. От тях 131 млн. лева са неразплатени средства за извършена работа от пътно-строителни фирми.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии