Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Офис сградите се изнасят в градската периферия

 


 

Бъдещето на офис площите са бизнес сградите извън централните за градовете райони. Това каза София Николова, мениджър на агенция за недвижими имоти "С.Л.М.Д.А.-Консултинг". По думите й тенденцията при строителството на подобни сгради е то да се изнася в градската периферия. Причината е не само в липсата на свободни площи в централните райони, но и поради нефункционалността на сградите, които са разположени там, уточни Николова.

Във Варна, както и във всички по-големи градове, инфраструктурата не може да поеме огромния поток от автомобили, което предизвиква проблеми с трафика в централните части. Освен това сградите в центъра на Варна нямат осигурени паркоместа за клиенти, посочи Николова. Според нея това е съществен проблем, който кара все повече големи фирми да разположат офисите си в периферни райони, пише в. "Дневник".

Цените там са с около 20% по-ниски в сравнение с тези в центъра, уточни София Николова. Цената за наем на офис площи в периферните райони варира между 10 и 15 евро на кв.м. За сравнение - в центъра квадратният метър в бизнес сградите е средно около 20 евро. Трябва да се има предвид обаче, че реалната стойност е по-висока, тъй като наем се плаща и за общите части в сградата, уточни Николова. По думите й наемането на помещения в центъра все повече ще намалява в бъдеще.

Основни купувачи и наематели на офис площи в този район ще бъдат големите външнотърговски фирми и банките, посочи тя. Факт е, че някои от бизнес сградите, които се строят в централните части на града, са по поръчка на външнотърговски фирми. Дейността им не е свързана с интензивен клиентопоток и по тази причина за тях не е проблем липсата на паркоместа.

Периферни райони във Варна, които стават все по-атрактивни и към които ще се преориентира търсенето на офис площи, са тези край летището, Морската градина, зона "Метро" и зоната на хлебозавода, посочва Николова. В момента усилено се изготвят проекти за бизнес сгради в тези перспективни райони, уточнява тя.

По думите й в района на " Метро" има поне пет готови проекта за офис сгради. В тази зона се съсредоточават все повече офис сгради и шоуруми, оформя се като логистичен център.

Според Михаил Ставрев, мениджър в "С.Л.М.Д.А.-Консултинг", пазарът на недвижими имоти в България и във Варна ще се развива динамично още поне 5-6 години. На това мнение са и чуждестранните партньори на агенцията, а причината е, че посоките, в които може да се разраства пазарът, са много, уточни той.

По думите на Ставрев световните тенденции в жилищното строителство тепърва придобиват актуалност в страната. Според него бъдещето в тази област са затворените комплекси.

Този тип строителство също се изнася встрани от градските центрове, уточни София Николова. Има все по-голям интерес към района на Варненското езеро по посока на Константиново. Към този момент там има два готови проекта за жилищни комплекси. Тази част на езерото ще се оформи като зона с развлекателни площи и различни атракциони, допълни още тя. В кв. "Виница" също има проекти за затворени жилищни комплекси, а "Галата" се радва на интерес от страна на чужди инвеститори.

Като цяло спад в цените на имотите не се очаква, твърди Николова. По думите и в центъра ценовите равнища ще се запазят, като сериозни повишения не се очакват. Причината е, че в момента там всичко се отдава под наем на високи цени, а интересът към района постепенно намалява.

Източник: Експерт.бг

 


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии