Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Очакват ни санкции от ЕК заради забавени ангажименти във водния сектор

Съкращаване на процедурите по възлагане на обществени поръчки за изграждане на пречиствателни станции, предлагат учени от Икономическия институт на БАН

Санкции очакват страната ни от догодина заради неизпълнение на европейската директива за отпадъчните води. Изискването на ЕС е до края на 2010 г. всички градове у нас с над 10 000 жители да са изградили свои пречиствателни станции. До момента около 50 агломерации са изпълнили заложената цел. Това каза по време на дискусионен семинар на тема „Пречистване на води: инвестиции и ефективност“ ст. н. с. д-р Галя Бърдарска от Икономическия институт на БАН. В оставащите месеци много трудно бихме се справили с построяването на останалите 70 системи за пречистване, посочи тя.

Най-наложителната мярка при кратките срокове, според експерта, е изготвянето на тръжна документация с коректни оразмерителни параметри. На нейна основа трябва да се проведат спешно конкурси за представяне на технологична концепция и строителство „до ключ“ за съответната агломерация. По този начин ще се даде възможност за прилагане на съвременни решения и използването на нови строителни материали, обясни Бърдарска. Те пък ще съкратят пусковия срок до 8 месеца от датата на подписване на договора, добави изследователят от Икономическия институт.

Етапите сега на пред-инвестиционни проучвания, идеен,  работен проект и строителство създават предпоставки за размиване на отговорностите между институции, организации и фирми. Изпълнителят  се оправдава с некоректно подадени оразмерителни параметри от предишните етапи на проектиране.  Проектантът пък обвинява изпълнителя за недобре свършена работа или експлоататора в невъзможност да подържа съоръженията. Накрая, никой не е виновен, че не се спазват стандартите за пречистване на битови отпадъчни води, смята Бърдарска. Според нея, за да се поемат ясни отговорности, е необходимо проектирането по определена технология и строителството да се възлага на един изпълнител.

Друг недостатък на построените по традиционните технологии пречиствателни станции у нас е, че са близо два пъти по-скъпи от съвременните, изтъкна изследователят от БАН.

Д-р Бърдарска е на мнение, че правителството показва воля за промени, които да отложат санкциите във водния сектор, заради неизпълнени ангажименти. Да се направи коректен преглед на новите станции за отпадъчни води и идейните проекти, за да се изяснят пречките пред изграждането на икономически и енергийно ефективни пречиствателни системи в кратки срокове, предлага тя.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии