Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Община Варна ще тества пазара на имоти във Варна

От администрацията на Община Варна, решиха да тестват пазара на недвижими имоти в момент на криза. Това ще стане чрез серия от търгове на общински парцели във Варна. Но в момент, в който голяма част от предприемачите не са склонни да започнат нови инвестиции, се пораждат съмнения за успешното финализиране на сделките.
Властите в морската столица обявиха търгове за продажба на 11 имота, частна общинска собственост. Търговете ще са публични, с явно наддаване и ще се проведат между 7 и14 юли 2009 г.

Шест от имотите са разположени в западната част на града, над кв. ”Кайсиева градина”, в селищно образувание “Беалъм дере”. Там в близко бъдеще е предвидено нискоетажно застрояване. Тези парцели са малки за по-сериозни инвестиции. Началните цени варират от 13 до 23 евро без ДДС.

Два от парцелите са разположени в кв. “Аспарухово”. Единият е в самия квартал с площ 226 кв. м, а другия е в местност до квартала. Цените са 250 евро кв. м. за първия и 125 евро кв. м. за втория.

В кв. “Възраждане” се предлага парцел с площ 614 кв.м. - първоначална цена 350 евро кв.м.

Предлага се парцел в широкия център на ул. “Андрей Сахаров”. Стартова цена е 380 евро кв.м.

Един парцел се предлага и в “Южна промишлена зона” с първоначална цена 64 евро кв.м. Търговете ще се проведат при минимум двама участници. Брокери на имоти и предприемачи в града коментират, че цените са много високи имайки предвид липсата на кредитиране и ниската инвестиционна активност. Изтъкват, че парцелите са малки и не е ясно могат ли да се окрупняват. Техните думи се потвърждават от справка с офертните цени на свободния пазар.

Например в кв. “Възраждане” се продават десетина имота с площи от 600 до 4500 кв.м., като цените варират и достигат максимум до 45 евро кв.м. Най скъпия парцел е с площ почти 5000 кв.м. и се продава за 225 евро кв.м.
Безспорно най-атрактивния имот обявен за продажба чрез конкурс, е разположен в кв. “Възраждане”. Той е сплощ 6646 кв.м и пазарна оценка 3 502 000 лв. без ДДС. Срещу този имот общината не иска пари кеш, а  да получи две детски градини. Първата се предвижда като корпус за шест групи в двора на детска градина “Мечо пух”. По този бъдещ договор, общината ще иска от изпълнителя да финансира пригаждането на вече съществуващ проект за ОДЗ “Делфинче” и одобряването му, изграждане, оборудване, обзавеждане и въвеждане в експлоатация на корпуса, който трябва и да е с басейн. Стойността е 2 500 000лв. без ДДС. Втората е ЦДГ “Мечо пух”, където се предвиждат строително-монтажни работи за довършване на вече започналото разширение на стойност 960 000лв. Към момента по този способ вече е изградена детска градина “Делфинче” в кв.”Възраждане”. За нейното изграждане включително и закрит плувен басейн “Експрес Гаранцион”ЕООД инвестира 2 500 000лв. В замяна фирмата получи парцел 1,5 дка. на стойност 1,2 млн.лв в съседство, където планира изграждането на жилищен комплекс с търговска част.

 

Предложените за продажба общински имоти в кв. “Аспарухово” като цена са сходни с предлаганите имоти на свободния пазар в квартала. За сравнение в местноста “Вилите” се предлага парцел 900 кв.м за 90 000 евро кв.м.


В процес на строителство е детска градина в кв.”Младост” с инвеститор “Зърнени храни”АД-Силистра. Срещу инвестицията компанията получи имот с площ 4 дка. на кръстовището на бул. “Цар Освободител” и ул. ”Вяра”. Изгражда се и трета детска градина в кв. ”Аспарухово”, в близост до Варненска морска гимназия “Св. Николай Чудотворец”. Инвестицията е с размер от 2 000 000 лв. В замяна изпълнителят ще получи от общината обезщетение от шест дка., намиращи се на същото място.

Представителите на строителния бранш във Варна смятат, че идеята е много добра, но е закъсняла с близо две години. И все пак да не забравяме народната мъдрост “По добре късно отколкото никога”.

Петко Литов


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии