Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Община Приморско си поиска заграбените на безценица имоти
След нашумелите напоследък скандали, община Приморско покани всички, които са се сдобили с имоти край морето на безценица, да подпишат споразумение за прекратяване на договорите по взаимно съгласие. Общината ще възстанови дребните пари, които са платени за учредяването на правото на строеж. Някои от получилите на безценица право да строят върху апетитните общински терени в Приморско, се оказаха висши магистрати или техни роднини.

 

Въпреки медийния шум около имотите на висши магистрати в Приморско, се оказва, че  строежът в парцела на Деница Урумова върви с пълна сила. Тя е дъщеря на бившия шеф във Върховния административен съд Николай Урумов.

 

Историята е следната. През 2007 г. младшата съдийка е получила 469 кв. м край морето срещу скромната сума от 1 829 лева. В момента пазарната цена на квадратен метър в регулация е 150 евро на квадратен метър.

 

Оказва се, че бившият кмет на Приморско Димитър Димитров е бил доста щедър човек. По време на кметуването си, е издал близо 400 разрешения за учредяване на право на строеж. В тази връзка трябва да се отбележи и факта, че над сто от разрешителните са били предоставени на хора, които дори не са жители на община Приморско.

 

Общината е поканила всички, които между 2003 и 2007 година са се сдобили с общински терени заобикаляйки закона, да подпишат споразумение за прекратяване на договорите по взаимно съгласие. Срещу онези, които не го подпишат и ако има нарушения на процедурата, ще бъдат заведени дела за обявяване на договорите за нищожни.

 

Лиляна Димова-настоящият кмет на община Приморско заявява: “За тези, които не са реализирани и все още не е изтекъл давностният срок, общината се ангажира да им се върнат съответно платените суми за това отстъпено право на строеж. А по отношение на това, което е построено, ако след проверките, които текат, прокуратурата се произнесе, че е незаконосъобразно, най-вероятно ще имаме указания какво се случва с вече построените сгради.”

 

Кметицата не изключва и възможността, да се стигне до разрушаване на вече построени сгради.Острата реакция на общината дойде след скандала с имотите на висши съдии, сдобили се с места на брега на морето чрез отстъпени права на строеж, представяйки свои близки за социално слаби.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии