Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Община Бургас иска от държавата 10 млн. лева за ремонт на пристанището


Местната власт в община Бургас настоява държавата да инвестира 10 млн. лева за спешно преструктуриране на терминала за насипни товари 2А на бургаското пристанище, тъй като дружеството е в изключително тежко финансово състояние заради икономическата криза.

Искането на бургаските управници е описано в декларация до министър-председателя, председателят на Народното събрание и министърът на транспорта.
В нея се настоява държавата да предприеме незабавни и ефективни действия за възстановяване и използване на съществуващия вече потенциал на пристанищните мощности.

През последните години над 200 млн. лева бяха инвестирани в бургаското пристанище за изграждане на въпросния терминал и на дълбоководен канал. Поради драстичното свиване на дейността на тежката индустрия у нас това капиталовложение не можа да изпълни своите цели, се казва в декларацията.

В тази връзка община Бургас иска бърза инвестиция от около 10 млн. лв. на част от Терминал 2А, за да може там да се разтоварват и контейнеровози. Отделно от това градът очаква доста по-сериозни средства за строеж на новия контейнерен терминал 1А.
В документа стоят подписите на кмета Димитър Николов, областния управител

Константин Гребенаров, депутатите Димитър Бойчев и Иван Вълков, директора на порта Руслан Петков, Павел Маринов и Александър Александров от "Институт за регионални стратегии", Живко Петров - Морска администрация, Стефан Нейчев - Национална компания "Пристанищна инфраструктура", Красимир Стойчев - заместник-кмет на община Бургас и Тодор Янков – експерт по морска политика в Община Бургас.

Аргументите на бургазлии са, че "Пристанище Бургас" има огромен потенциал и ако му се помогне, в близко бъдеще ще почне да налива в държавната хазна огромни средства.
Бившото ръководство на "Пристанище Бургас" се разследва от прокуратурата за източване на 2 млн. лева с фалшиви фактури.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии