Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Обществени поръчки за 12,5 млрд. лева в строителния бранш


Към месец септември поръчките в строителния бранш отчитат спад с около 30-35% в сравнение със същия период на миналата година. Това каза председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов след работна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Той допълни, че пикът на строително-монтажните работи от средата на 2008 г. никога няма да бъде достигнат, но браншът е в очакване на реалното сроителство по оперативните програми, което може да стартира най-рано през април-май следващата година.

През тази година отрасълът ще реализира поръчки около 12-12.5 млрд. лева. За сравнение-през миналата те са били за 16 млрд. лева. Пешов прогнозира, че най-тежкия период за строителите ще бъде през февруари-март, като до края на тази година се очаква около 35 хил. души да бъдат освободени от работа.

По време на срещата Камарата на строителите е представила своите предложения по Закона за ДДС. Забавеното връщане причинява редица проблеми на строителните фирми, особено в условия на криза. Тяхното искане е той данъкът да се възстановява в 14-дневен срок.

Направени са предложения и за промяна на Закона за обществените поръчки, като целта е да се постигне повече прозрачност, налагане на реални пазарни условия на общинско и национално ниво, ликвидиране на дискриминацията и предотвратяване на възможности за дъмпинг на цените.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии