Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Обновен покрив-40 лв. по-малко за отопление


Никога да не се подценява стабилността на покрива. Той е петата фасада на сградата.

 

Покривът е петата фасада на сградата и от неговото състояние зависи това на цялата сграда. Ако се остави в лошо състояние дълго време, влагата, която прониква през него, преминава през стените на цялата сграда и слиза чак до основите. Това води до постепенна, но пълна разруха на самата сграда. Много хора, живеещи в кооперации, си мислят, че това не е техен проблем, но не си дават сметка, че неподдържането на покрива разрушава цялата сграда.

 

Масова тенденция е да се пренареждат покривите със старите керемиди, след като се направи естествено сортиране на счупените и останалите здрави такива. Това се дължи на факта, че българинът е свикнал да прави всичко на парче и се стреми да закърпи временно положението. Хората си мислят, че така ще решат проблема и ще им излезе доста по-евтино, но забравят, че покривът не са само керемидите. В дългосрочен план това им излиза не по-евтино, а по-скъпо, тъй като покривната конструкция продължава да ерозира. Статистиката показва, че едно домакинство отделя средно месечно едва по 27,11 лв. за обзавеждане и поддържане на дома, сочат последните данни на НСИ за месец юли 2009 г.

 

14 543 опасни сгради в страната картотекира през 2006 и 2007 г. тогавашното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии, въз основа на база данни от всички 264 общини в България. По-актуална статистика в национален мащаб за съжаление няма, но тенденцията е след десетина години, да има осезаем ръст на опасните сгради.  

 

Когато ремонтират жилищата и сградите си, българите често мислят за това как да намалят разходите за отопление. Те обаче разбират енергийната ефективност като външна изолация на сградата и забравят покривите. А добрата изолация на покрива спестява до 20-30% от общите топлинни загуби на сградата. Хората санират сградите, без да се интересуват от покривите. Честа гледка са новоизмазаните блокове и къщи, на които покривите им стоят в същото старо и окаяно състояние. Изключително нисък е делът на сградите, които са санирани „от главата до петите". Добре направеният покрив намалява разходите за отопление през зимата и охлаждане през лятото. А изчисленията показват, че ако се обнови покривът, домакинствата, плащащи средно по 150 лв. за отопление, ще намалят сметките си поне с 40 лв. месечно.

 

Специалистите съветват никога да не се подценява стабилността на покрива, тъй като това е пряко свързано със сигурността на дома. Покривът е петата фасада на сградата, но е от първостепенно значение, тъй като именно тя предпазва от снеговалежи, дъждове и бури. Другото важно нещо е, че ако покривът започне да се руши, това неизбежно се отразява на цялата конструкция. Влагата прониква през стените и стига чак до приземните помещения, рушат се стените и опорните елементи, корозират основите на сградата.  Затова не бива да се пренебрегва значимостта на този проблем. Ако керемиденият покрив е за ремонт, трябва да се провери дали дървеният материал не е изгнил или износен, дали носещите греди са стабилни, в норма ли са връзките и товароносимостта на покривната конструкция. Специалистите препоръчват проверка на покривните конструкции поне на няколко години.

 

Ако се налага ремонт на покрива, мислете в дългосрочна перспектива, призовават експертите. Нека реновирането е направено с качествени материали. Новите покривни системи предлагат и допълнителни елементи и функции като вентилиране, защита срещу вятър и сняг, отвеждане на дъждовна вода. Сега е моментът да се помисли и за монтиране на соларни панели и слънчеви колектори. Те ще облекчат домакинството, намалявайки средствата, необходими за отопление, допълват експертите.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии