Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Обмислят изцяло нов закон за обществените поръчки"Обмисляме изцяло нов закон за обществените поръчки, тъй като старият е с много грешна база".

 

Това заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ Емил Радев по повод последния доклад на Европейската комисия, информира БТА.

 

"Агенцията за обществени поръчки анализира проблемите, вероятно след около 6 месеца може да бъде подготвен изцяло нов закон за обществените поръчки", каза Радев.

 

Агенцията за обществени поръчки и в Министерски съвет вече се подготвя новата нормативна база", съобщи Радев. Според него, само с поправки, няма да бъдат затворени всички вратички за нарушаване на закона, затова е необходим изцяло нов.

 

Той поясни, че най-важното е да се предотврати разделянето на поръчките на няколко по-малки. Необходимо е също така постановките описани в наредби, да се пренесат в самия закон, като основната цел е по-голяма прозрачност.

 

В мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на вътрешния ред и правосъдието, се обръща специално внимание на обществените поръчки, които административните и съдебните власти все още не са в състояние да защитят от конфликт на интереси.

 

Според Радев, след като от 13 юли са в сила промените в Закона за обществените поръчки, това означава, че част от препоръките в този доклад на практика вече са изпълнени. С тях се транспонира европейско законодателство.

 

С промените се въвежда задължителен предварителен и последващ контрол. При обжалване на обществена поръчка се спира сключването на договора, докато компетентните органи - Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд, не се произнесат.
Урежда се по-детайлно конфликта на интереси.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии