Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

НСИ: Жилищата поскъпват с 6,8% през първото тримесечие

 
Средната цена на жилищата в страната е нараснала от 1216,85 лв. на кв.м в края на декември до 1299,95 лв. на кв.м в края на март
Средната цена на жилищата в страната е нараснала от 1216,85 лв. на кв.м в края на декември до 1299,95 лв. на кв.м в края на март
Новини по темата
Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград Суди Озкан ще строи луксозен хотел и търговски център в Свиленград
Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България Норман Фостър ще проектира екоселище за 1 млрд. евро в България
Ключови думи
жилища, имоти, цени
Изпрати изпрати   Запази запази   Принтирай принтирай
Средната цена на жилищните имоти в България през първите три месеца на 2008 г. е нараснала с 6,8%, става ясно от публикувани на 23 април данни на Националния статистически институт (НСИ).

Данните отразяват промяната в цените на жилищата в областните центрове, както и в страната като цяло. Обикновено те се различават от пазарната информация, тъй като отчитат не реалната продажна цена, а тази която се вписва при нотариалното оформяне на сделките за покупко-продажба, т.е. обикновено не повече от данъчната оценка на имотите.

От данните на НСИ се вижда, че средното увеличение на цените на жилищата у нас през първото тримесечие на 2008 г., на база стойностите за последните три месеца на предходната година, е 6,8 на сто. Средната цена за страната е нараснала от 1216,85 лв. на кв.м в края на декември до 1299,95 лв. на кв.м в края на март.

Най-високи цени на имотите през наблюдавания период са регистрирани в столицата София, 2163,17 лв. на кв.м, следвана от Варна с 2099,33 лв. и Бургас с 1647 лева. В края на март, най-ниска е била средната цена на жилищните имоти в София - област, 677,83 лв. на кв.м, но това е и един от регионите със сравнително висок ръст в цените - 16,3 на сто. Съвсем малко по-скъпи са били жилищата в Кюстендил, 678,50 лв. на кв.м, при регистриран ръст от едва 3% за тримесечието.

<p>Цените са в лв. на кв.м. <u>Източник:</u> Национален статистически институт</p>
Цените са в лв. на кв.м. Източник: Национален статистически институт
Рекордьор по поскъпване на жилищата през първите три месеца на 2008 г. е Ловеч, където средната цена е скочила с 19% до 828,47 лв. на кв. метър. Сериозно повишение на стойността на жилищните имоти се наблюдава също и в Ямбол (17%), Перник (16%) и Русе (15,7%).
Дунавският град е и четвърти в класацията по средни цени на жилищните имоти за България с 1732 лв. на кв.м, следван от Стара Загора с 1376,50 лв. и Пловдив с 1316,83 лева.
Друг областен център по брега на река Дунав, Видин, е рекордьор по поевтиняване на имотите (-7,8%), следван от Смолян (-1,5%) и Силистра (1%). Според експерти, лошото представяне на Видин се дължи на непрекъснатото отлагане на старта на строителството на Дунав мост ІІ, което кара инвеститорите засега да странят от града.

Въпреки че има най-високата средна цена на жилищата за цялата страна, София регистрира сравнително нисък ръст от 2,4% през първите три месеца на 2008 г. в сравнение с предходното тримесечие. Запознати твърдят, че има пренасищане в предлагането в София, което, комбинирано с бавното но стабилно влошаване на условията по отпускане на ипотечни кредити, прави столицата все по-малко популярна сред купувачите.

Ниско е увеличението и в Бургас, 2,5%, а Варна засега държи темп на нарастване от 8,2%, т.е. над средния за цялата страна.
 
Експерт.бг

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии