Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новото строителство в България намалява с 25%


Много фирми умишлено не започват работа по нови обекти. Ако се запазят същите темпове на строителствот от първото тримесечие на 2009 г. това би означавало спад в броя на новопостроените жилища в страната спрямо 2008 г. с 25 %.
 
За големите градове тези проценти биха били –София: -38 %, Варна: -32%, Бургас: -14%, Пловдив -31%. Новопостроените жилища  за първото тримесечие на 2009 в цялата страна са 3 897.

В София те са -580, във Варна -727, в Бургас -1136, в Пловдив – 265.

Забелязва се рязко увеличение на разрешенията за строителство от 2005 до 2007 г., след което постепенно намаляват през 2008, за да достигнат рязък спад през 2009 г., където издадените разрешителни в България са почти 2 пъти по-малко в сравнение с 2008 г.

В този смисъл най-динамичен е Бургас, където издадените разрешителни за първото тримесечие на 2006 г. са 4066, а за същия период на 2009 г. са 896.

Много от строителните фирми умишлено не започват строителството на нови обекти, за които вече имат разрешение за строеж, тъй като няма сигурност за възвръщаемостта на инвестицията.

Това изчакване от тяхна страна може да доведе до вакуум и липса на ново завършени жилища през 2010 г.

Не се забелязва голям спад в търсенето на новопостроени жилища, особено тези с Разрешение за ползване, които в момента са недостатъчни като количество, за да задоволят търсенето на кандидат-купувачите.
 
Няма риск при тяхното придобиване и те са годен обект за кредитиране от банките в България.

Поради тази причина цените на ново завършените апартаменти с Разрешение за ползване не са намалени драстично, така както се очакваше в началото на годината.

Друга причина за запазването на цените е отлива и нежеланието на клиентите да купуват старо стрителство,  което е завършено преди 2002 г. заради липсата на строителен контрол, топлоизолация и не дотолкова доброто качество на строителството в този период – което води до естествен спад на цените точно на тези имоти и преориентиране на клиентите към търсене на по-нови жилища.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии