Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ново: Във Варна строят къща на бъдещето

 


 

Нулеви сметки за ток, газ или парно. Това не са просто мечти, а резултат от умела инвестиция в строежа на пасивна къща. Първият в България дом, който се топли само от слънчевите лъчи, е построен недалеч от центъра на Варна.
 

Модерната архитектура не може да остане незабелязана. Новите технологии, по които е направена къщата, са невидими за окото, защото са интегрирани в стените, пода и покрива. Видими са обаче икономиите, които те носят на собствениците си.
 

"След 25 г. експлоатация разходите за подръжка на една пасивна къща са 2 пъти по-малки, спрямо тези на традиционните домове. Казано по друг начин, годишно за отопление, охлаждане и нагряване на вода, броиш само 1 лв. на кв.м. На практика сградата сама се изплаща", разказва инж. Радослав Радушев.
 

Той работи от години с водещи европейски фирми, разработващи енергоспестяващи технологии. Сега ръководи довършителните работи по строежа на първата у нас пасивна къща. Тя ще се ползва за демонстрация на новия стандарт.
 

"Модулната система за изграждане на пасивна къща осигурява постоянна вътрешна температура през цялата година, без значение от капризите на времето. В помещенията няма конденз, мухъл и плесен. Собствениците и гостите се радват на постоянен приток от свеж въздух, без да се губи топлина", уточнява предимствата на проекта инж. Радушев. Къщата мечта се строи за срокове, които наистина изглеждат фантастично кратки.

Новодомците ще могат да подреждат интериора в стаите няколко седмици след първата копка. В ръцете на проектантския екип модулната система превръща всяка къща в произведение на изкуството. На пръв поглед незабележими обаче остават някои големи предимства на технологията-по-добра шумоизолация и пожарозащита, повишена сеизмична устойчивост, десетократно по-малка маса, 8-10% по-голяма ефективна площ.
 

 

90% от сградата се строи в цех

 

След това модулните елементи се транспортират и монтират на обекта. Фасадните термостени интегрират в себе си облицовка, носеща конструкция, топлоизолация от полиуретан и минерална вата, паропреграда, интериорна облицовка и елементи на отделните системи-отопление, вентилация, слънчеви колектори. Блок-модулите WC и баня се изграждат напълно в цехови условия и се монтират на обекта. Произвежданите във Варна фасадни термостени са патентовани. Те са с два пъти по-малка дебелина от западните аналози.
 

За облицоването на къщата не се ползват пясък, цимент и армировка. Монтажът е облекчен, а топлоизолацията е безшевна. Подовете между етажите се правят от метална конструкция, многослойно, така че да се осигури надеждна коравина, шумо и топлоизолация.
 

Фундаментът на пасивната къща е значително олекотен, тъй като поема десетократно по-малък товар в сравнение с традиционното строителство. Носещата плоча интегрира в себе си конструктивни елементи за закрепване на стените и елементи от ВиК и отоплителната система. Излята е върху слой от твърд полиуретан.
 

Благодарение на изключителната топлоизолационна способност и еластичност на полиуретана, помещенията не приемат отрицателните влияния на околната среда. Така се ликвидират силите при земетресение, предавани на сградата, което на практика я прави сеизмично неуязвима. И загубите на топлина през фундамента са практически нулеви. А в най-уязвимата в това отношение част-покривът, фирмата полага панели за газоплътно изграждане без топлинни мостове.
 

В стените, пода и таваните на пасивната къща са вградени системи, които я топлят, охлаждат и вентилират.
 

Здравословен микроклимат се постига, след като богатият на кислород входящ въздух се пречиства от прах и микроорганизми и се подава в помещенията, подгрят до необходимата температура.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Деян Радушев: 2012-06-16 14:27:32 |

Здравейте, Къщата от статията е изцяло завършена и е първата Пасивна Къща в България. Проектирана и изпълнена е по новият за България стандарт "Пасивна Къща" ето сайтът на варненската фирма "Мегамат", която я е построила: www.megamat.bg Там има богат снимков и текстов материал за конкретната сграда и за стандартът

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии