Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ново: Евтини локатори проследяват “невидими” хора и машини


Инженери от университета в Юта са демонстрирали безжична мрежа, която може да проследява хора, дори когато те се движат зад масивни стени със солидна арматура, съобщи Communications Direct.
Системата обещава да се превърне в ценен помощник на полицаи, пожарникари и други държавни служители, чиято работа изисква от тях да издирват хора – спасителни отряди при земетресения, планински спасители, а също и социални работници, на които понякога се случва да намират възрастни хора припаднали в домовете им.
Новата система използва радио-томографско изображение (RTI), благодарение на което “вижда”, локализира и проследява движението на хора или обекти в зони, заобиколени от евтини радио-локатори, които изпращат и приемат радио-сигнал.
RTI се различава от радарите и работи по различен принцип. При тази технология се измерват “сенките” в радио-вълните, които се създават от преминаващите обекти. От инженерна гледна точка технологията е съвсем елементарна, но благодарение на нея бе разбита илюзията за невидимостта на военните самолети “стелт”.
RTI може да показва къде се намират хората в една сграда при ситуации на отвличания и задържане на заложници, пожари и други спешни случаи, казват учените от Юта. Естествено, както и при всяка друга технология за следене и тук остава жив моралният въпрос за използването на системата за недотам доброжелателни дейности.
Екпът на университета е изпробвал мрежа от 28 евтини радио-локатора, разположени около преддверието на къща и близката до нея поляна, разказва TechNews. Проследявайки движението на човек в преддверието и след това поляната, устройствата са осигурили картина, при която се вижда като “от птичи поглед” движението на човешката фигура.
При втори тест системата е изпробвана в сграда с дебели, масивни стени. Обект на проследяване е бил самият Джои Уилсън от университета в Юта, ръководил изследователската група, която е конструирала мрежата. Въпреки масивните стени локаторите са проследили и него достатъчно ясно.
Системата използва технологията Zigbee, която все по-често намира приложение в домашни мрежи за контрол и управление на термостати и друго битово оборудване.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии