Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новите молове в България предлагат по-ниски наемни цени

 

Наблюдава се същественна разлика в средните наемни цени на вече функциониращите молове в България и новите чиито завършване се очаква в бизките две години.
Независимо, че наемните цени в сега действащите молове бяха предоговаряни, те продължават да са по-високи от тези в новите молове.

 

Средните наемни цени в сега действащите молове в София са 26 евро/кв. м, а в проектите в развитие цените са в порядъка на 18 евро/кв. м.

 

В другите големи градове, бъдещите молове договарят наемни цени с клиентите в порядъка на 15-16 евро/кв. м, което е с 20-30% по-малко от нивата на наемните цени във вече функциониращите, които се движат средно около 21-22 евро/кв.м.

 

Спад отчитат и наемните нива по главните търговски улици. За София наемите по бул „Витоша” са в порядъка на 70 евро/кв.м, което е спад от 30% в сравнение с година по-рано. В провинцията тези нива варират между 45 и 55 евро на кв.м в края на 2009 година.
 

 

През последното тримесечие бе отворен само един мол. Това е „Тара Център” в Габрово с девет хиляди кв.м търговски площи.
 

 

Към момента страната ни разполага с 238 600 кв. м площи в търговски молове и паркове, тоест-31 кв.м на 1000 жители. Прогнозата обаче е тази ситуация скоро да се промени.

 

Над 375 хил. кв. м площи в търговски молове ще бъдат завършени до края на тази година и брутната отдаваема площ на 1000 жители у нас ще нарасне до 81 кв. м.

 

Очаква се 2010 да бъде решителна година за търговския сегмент у нас, тъй като отварянето на над десет нови мола в страната сериозно ще тества капацитета за усвояване на нови площи.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии