Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новини от световните пазари на недвижими имоти за седмицата 24.01 - 30.01.2011


Цените на имотите в България продължават да падат. Британците се отказват от илюзиите си за недвижима собственост в чужбина. Германия е на първо място в класацията на най-атрактивните страни за инвестиции в търговски недвижими имоти. Земляните ще живеят в биоклиматични сгради-ковчези (Ark).

 

Цени
 

 

По данни на Националния статистически институт на България, през 2010 г., средните цени на жилищата в страната са били с 10,1% по-ниски отколкото през 2009 г. Средната цена на квадратния метър на жилищата в България през миналата година е била в размер на 964 лева (493 евро). Най-високата средна цена за квадратен метър жилищна площ е била фиксирана в София (802 евро), най-ниските цени са били в Кюстендил (290 евро).
 

 

Продажби
 

 

През декември продажбите на нови жилища в САЩ са нараснали със 17,5% в сравнение с ноември. Анализаторите очакваха далеч по-скромни резултати. Според последните статистически данни на Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ, през декември, продажбите на жилища на вторичния пазар, се повишават за пети път през последните шест месеца. Според прогнозите на главния икономист на Асоциацията Лорънс Йонг, "възстановяването на пазара на жилищни имоти ще продължава на фона на подобряването на пазара на труда и покачването на наемите, които могат да накарат наемателите да намерят начин да станат притежатели на собствено жилище, особено сега когато са достатъчно достъпни”.
 

 

Илюзии
 

 

Цели 56% от британците притежаващи собственост в еврозоната, обмислят да я продадат. Според оценка на консултантска компания Knight Frank, общата стойност на недвижимите имоти в еврозоната, чиито собственици са британци, достига 47,5 милиарда британски лири стерлинги. Британците се оплакват, че доходите от техните къщи и апартаменти в еврозоната, рязко са намалели заради кризата.
 

 

Балон
 

 

Финансовите власти в Израел са обезпокоени от нарасналия ценови балон на жилищния пазар. През 2010 г., цените са се повишили почти двойно. През последните две години, средната цена на недвижимите имоти в Израел се е повишила с 37%, достигайки 1,05 милиона шекела (294 660 щатски долара). Експертите обясняват повишението на цените с бързия икономически растеж, ниските лихвени проценти по кредитите и дългият период на мир в страната. Освен това, повишението на цените има и спекулативен характер: свободната валутната политика на Израел, подтиква инвеститори да влагат парите си в недвижими имоти с цел препродажба.
 

 

Търговските недвижими имоти
 

 

В класацията на най-атрактивните страни за инвестиции в търговски недвижими имоти, за първи път Германия изпревари Великобритания. Германската икономика нарасна с рекордните 3,6% през миналата година. Скокът в обема на германският износ за Азия е накарал компании да увеличат инвестициите си, да наемат повече хора и да извършват повече покупки. Търговските недвижими имоти се оказаха най-желани от инвеститорите, офис сградите са на трето място в списъка на печелившите инвестиции.
 

 

Строителство
 

 

Данните за броя на новите жилища на испанския пазар на имоти са различни. По неофициални данни, за над един милион жилища в Испания не може да се намери купувач. Според официалната статистика, цифрата е около 730 000. Въпреки различията в данните и фирмите и официалните органи са единодушни в едно, а то е, че пазарът в Испания е пренаситен. В страната има построени повече жилища, отколкото продадени. По данни от края на октомври, през предходните дванадесет месеца са били построени около 35 хиляди нови обекти.
 

 

Затягане на пазара
 

 

Държавният съвет на Китай, на 26 януари, обяви въвеждането на редица строги мерки, които да  "охладят" прегряването на жилищния пазар на страната и да понижат цените. От сега нататък, купувачи, които купуват втори имот, трябва да направят първоначална вноска от най-малко 60% от стойността на къщата или апартамента, в сравнение с 50-те процента преди това. Освен това, в някои градове, на собствениците на два или повече имоти им се забранява да купуват други.
 

 

Проект
 

 

Архитектурното студио на Александър Ремизов, „Ремистудио” („Remistudio”), разработи проект на автономна сграда "ковчег", която е в състояние да остане на повърхността при покачване на нивото на световния океан и да осигури на обитателите си всичко необходимо дори в земетръсните зони. Тази технология може бързо да се приложи при всички екстремни условия, по суша и вода. Отпадъците се превръщат в топлинна енергия или био-тор.  На жителите на "ковчега" е предоставена възможност да се занимават с  изкуства и спорт, отдих, имат битови и медицински грижи, образование, а достъпът до телевизия и интернет ще им даде възможност да контактуват с външния свят.

 

Фотогалерия: Сградата „ковчег” на „Ремистудио”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии