Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новини от световните пазари на недвижими имоти (14-28.02.2011)

Цените на вторичните жилища в Германия продължават да растат. Цените на имотите в Черна гора са завишени. През XXI век, поговорката  "Моят дом е моята крепост" ще звучи: "Моят дом е моят контакт”.  
 
Цени 
  
 
Цените за второ жилище в Германия през IV тримесечие на 2010 г., са били 1,5% по-високи в сравнение със същия период на 2009 година. Годишното увеличение, е най-голямото от IV тримесечие на 2008 година. В сравнение с третото тримесечие на 2010 средната цена за второ жилище в Германия се увеличила с 0,6%. Според прогнозата на изпълнителния директор на асоциацията на ипотечните банкери VDP Йенс Толкмит, цените ще продължават да растат в случай на по-нататъшно икономическо възстановяване и на благоприятни новини от пазара на труда. 
  
 
Цените на имотите в Черна гора са много високи. Според някои брокери, те отблъскват чуждестранните купувачи, които преди две години закупуваха къщи и земя в страната. Специалисти отчитат, че сред черногорците се усеща паника, че имотите вече не се  продават. Но според тях, това се дължи на факта, че те не се оглеждат наоколо. Все пак, специалистите подчертават, че през последните два месеца пазарът е по-активен отколкото преди една година. Освен това, в момента на имотния пазар в Черна гора липсват наистина висококачествени предложения. До този момент тази липса бе компенсирана с красотата на природата, екологично чистата среда, климата и наличието на плажове, допълват специалистите. 
  
 
Въпреки предприетите мерки от страна на израелските власти, цените на жилищата в страната продължава да растат. През декември 2010 г., този показател се увеличи с 1,3% в сравнение с ноември. Годишният ръст на цените на жилищата през декември беше 17,5%. Непрекъснатото нарастване на стойността на жилищата в Израел е от две години и е свързано с дефицита на предложения, както и със спекулациите на пазара. 
  
 
Един от най-уважаваните вестници в България, „Софийско ехо” („Sofia Echo) ", публикува преглед на пазара на недвижими имоти в страната. Според него, през 2011 г., ситуацията на пазара на жилища  се нормализира, въпреки че в момента цената на недвижимите имоти в страната е все още твърде завишена. 
  
 
Гръцките недвижими имоти през третото тримесечие на 2010 г., са намалели с 4% като цяло. Някои от луксозните вили са поевтинели с до 45%. Експертите отдават това на нестабилната икономическа ситуация в страната и прогнозират допълнителен спад на пазара. 
  
 
Специалисти от шведската жилищно-ипотечни агенция (BKN), твърдят, че през последните две години цените на пазара на недвижими имоти в страната са поддържани изкуствено. Според тях, лихвените проценти по банковите кредити са създали "балон", но той ще се спука. Професорът от Кралския технически университет в Стокхолм, Ханс Линд, от своя страна, отрича съществуването на „балон” на пазара на недвижими имоти в страната. "Всички страни се развиват по различни начини, и много трудно е да се каже какво точно ще се случи в бъдеще. Ако погледнем каква част заемат ипотечните плащания от семейния бюджет, в Швеция този процент е два пъти по-нисък, отколкото в Дания ", - казва професорът. 
  
 
Инвестиции 
  
 
Миналата година беше много добра за азиатските пазари на недвижими имоти. След глобалната икономическа криза обемът на инвестициите в квадратен метър са нараснали с 59% в сравнение с 2009 г., до 63 милиарда щатски долара. В сравнение с Америка и Европа, пазара на недвижими имоти в Азия изглежда по-привлекателен, смятат консултанти от компанията CB Richard Ellis. 
  
 
Закони 
  
 
В единадесет китайски града са въведени нови правила за покупка на жилища от  чуждестранни граждани. Най-строги мерки са приети в Пекин. За да стане собственик на жилище в столицата, чуждестранното лице трябва да представи доказателство, че  е платил данъци върху доходите или да направи вноски за социални осигуровки за пет години. Изискванията в  Шанхай и Гуанджоу, не са толкова строги, колкото в Пекин. Чужденците трябва да докажат, че са платили данък върху доходите и вноските за социални осигуровки за една година, в рамките на две годишен престой в страната. Това дава възможност за закупуване на един имот. 
  
 
Проект 
  
 
В XXI век, поговорката "Моят дом е моята крепост" ще звучи: "Моят дом е моят контакт или акумулатор”-както желаете. Докато архитекти от цял свят се опитват да изработят сграда, която ще консумира по-малко електроенергия, германски министър влезе с единия крак в бъдещето.Ръководителят на министерството на строителството на Германия Петер Рамзауер, започна изграждането на жилищна сграда, която може да произвежда два пъти повече електричество, отколкото употребяват нейните обитатели. Всичката „излишна” енергия се натрупва в специални акумулаторни батерии, като жителите на сградата могат да зареждат от контакти малки автомобили с електрически двигатели.
 
 
 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии