Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новини от световните пазари на недвижими имоти

Жилищните недвижими имоти в Република Южна Африка се оказаха печеливш бизнес. Кипър регистрира рекорден спад на сделките с недвижими имоти. Руското външно министерство позволи на руснаците да летят до Египет. Най-скъпите жилищни имоти в света са в Монако. Руски милиардер купи имение в САЩ за 100 млн. долара

 

Инвестиции
 

 

Според прогнози на специалисти от агенция CB Richard Ellis, обемът на чуждестранните инвестиции на пазара на недвижими имоти в Чехия  през 2011 г. ще достигне един милиард евро. Интерес към него проявяват инвеститори от Германия и от страните от  Централна и Източна Европа.
 

 

Индексът на пазара на недвижими имоти в Република Южна Африка, съставен от голямата инвестиционна компания  SAPOA показва, че търговските площи в страната през 2010 г., са носели по 13,3% съвкупни приходи. В същото време, инвеститорите в жилищни недвижими имоти могат да очакват съвкупни доходи в порядъка на 14,6%.
 

 

Закони
 

 

Китайските власти продължават да „охлаждат” местния пазар на имоти и искат да се въведе забрана за чуждестранни инвестиции в строителството на вили в страната. Законопроектът е в процес на обсъждане.
 

 

Тайван иска да се въведе данък върху продажбите на имоти, в която собственикът живее по-малко от една година от датата на покупката. Размерът на данъка ще бъде от  10 до 15% от стойността на сделката. Ако собственикът има намерение да продава имота  в срок от две години след покупката, ще плаща  10 процента данък.
 

 

Сделки
 

 

През март в Кипър бе регистриран рекорден спад на сделките с недвижими имоти. През този месеца на острова са продадени само 625 обекта, което е с 21% по-малко в сравнение с миналата година. Чуждестранните  лица през периода са купили  160 обекта, което е с 5% по-малко, отколкото през 2010 година.
 

 

Министерството на външните работи на Русия позволи на руски туристи да летят до Египет. Брокери се надяват, че това ще доведе до възобновяване на сделките  с недвижими имоти. Според представители на местните агенции за недвижими имоти, пазарът в Египет не е напълно спрял. Те отбелязват, че сделките не са много, но има запитвания. Хората не наемали цели обекти за по месец както преди, а само отделни стаи и то за кратък период.
 

 

Полските власти  обобщиха продажбите на недвижими имоти на чужденци за 2010 г. Чуждестранни лица са получили 336 разрешителни за закупуване на недвижими имоти, включително земеделски и горски площи, жилищни и бизнес имоти, както и акции на компании, които  притежават или са ползватели на недвижима собственост.
 

 

В Дубай на ден се осъществяват 50 сделки с недвижими имоти, специалисти подчертават, че през 2010 г., в емирството сделките  с недвижими имоти са на стойност 33,5 милиарда щатски долара.
 

 

Руският милиардер Юрий  Милнър, изпълнителен директор на Digital Sky Technologies, придоби имение в  САЩ за 100 млн. щатски долара. Това е на практика най-скъпата сделка в историята на пазара на къщи в страната. Къщата е 2300 квадратни метра и се намира в Лос Алтос, Калифорния. Имотът е с терен от 110 декара, в сградата има пет спални и девет бани. 
 

 

Цени
 

 

Според компанията Knight Frank, най-скъпите жилищни имоти в света са в Монако. Средната цена на „квадрат" на тамошните апартаменти е 46 400 евро, на второ място в класацията на цените на елитни имоти е Лондон. Средната цена на квадратен метър в британската столица е над 39 000 евро.
 

 

Нови начинания
 

 

В САЩ стартира ново начинание – предлагането на безплатна ипотека в замяна на реклама. В случай, че собствениците се съгласят да превърнат обекта в голям билборд, на който се рекламира компанията Adzookie, компанията ще извършва плащания по ипотечните заеми за закупуването на  къщата, за времетраенето на рекламата (от три месеца до една година).

 

Петко Литов

Танграм рекламна агенция Варна


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии