Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новини от световните пазари на недвижими имоти

Пазарът на жилища във Франция е преодолял кризата. В Испания за първи път от четири години има увеличение на продажбите на жилища. Руснаците са закупили повече от 200 хиляди апартамента и къщи в България, на обща стойност  един милиард щатски долара. Всеки десети жилищен дом в Германия, подлежи на събаряне. 

 
 
Продажби 
 
 
Ниските ипотечни ставки и намаляването на данъците са допринесли за това,  през 2010 г., във Франция да са закупени почти толкова жилища ново строителство, както през предкризисната 2007 година. Според инициативата на френското правителство, данъкоплатците могат да компенсира 25% от цените на жилищата за сметка на данъчните си плащания. През 2011 г., този процент ще бъде намален до 20%. 
  
 
В Испания за първи път от  четири години има увеличение на продажбите на жилища. През 2010 г., там са били продадени 445 000 жилища. Броят на сделките се е увеличил с 5,8% в сравнение с 2009 година. Въпреки това, експертите отбелязват, че ръстът на продажбите не е достатъчен, за да може индустрията да излезе от кризата. За излизане от кризата могат да спомогнат временни мерки, като промени в ипотечното кредитиране и увеличение на ДДС върху продажбата на нови сгради. 
  
 
През февруари продажбите на пазара на готови къщи и апартаменти в САЩ са намалели с 9,6% в сравнение с януари. Анализаторите прогнозират, че спадът е само 4%. На първичния пазар продажбите през същия период се понижиха с 16,9%. 
  
 
Закони 
  
 
Южноафриканските власти искат да се забрани продажбата на земя на чужденци. Това е една от възможните мерки, които правителството възнамерява да предприеме за подобряване на достъпа на чернокожото население към земеделските ресурси. 
  
 
Бразилия налага ограничения върху закупуването на земя от чужденци. След влизането в сила на новото законодателство, чужденци няма да могат да закупуват контролни дялове в дружества, които притежават големи площи земеделска земя. 
  
 
Цени 
  
 
В Малта бяха обнародвани статистическите данни за цените на жилищата през третото тримесечие на 2010 година. Спрямо предишното тримесечие, цените са нараснали с 1,5%. Анализаторите смятат, че пазарът на недвижими имоти в Малта сега изглежда по-атрактивен от инвестиционна гледна точка, въпреки съвсем лекото повишение на цените. Това е така, с оглед на факта, че в много страни на Европа недвижими имоти продължава да поевтиняват, затова и незначителният ценови ръст в Малта изглежда впечатляващо. 
  
 
Наем 
  
 
Наемателите на двустайни апартаменти във Великобритания плащат средно с  10% на месец повече от купувачите на същите имоти. Това се дължи на факта, че ипотечните проценти са ниски (5% на година), докато наемите са доста високи. 
  
 
През първото тримесечие на 2011 г., търсенето на офиси за наемане  в британската столица се увеличава с 6%. Това още веднъж доказва, че пазарът в Лондон вече е възстановен след кризата, смятат експерти. 
  
 
Руснаците 
  
 
Според скорошно проучване, турските граждани са склонни да харчат средно по  60 000 евро за жилище. За много купувачи от Русия,  тази сума е прекалено висока за Турция. Днес, техните предпочитания се насочват все повече към евтините обекти, казват брокери от съседна Турция.  
  
 
Руснаците са закупили повече от 200 хиляди апартамента и къщи в България, на обща стойност един милиарда долара. Според председателят  на Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ Александър Романенко, тази статистика отчита само сделките за последните три-четири години. Продавачите възлагат надеждите си на купувачи от Русия, защото днес на българския пазар, предлагането значително надвишава търсенето, особено по брега на Черно море и в планинските туристически райони. 
  
 
Политика 
 
 
Икономическите последствия от политическите вълнения в Египет, по предварителни оценки, не са били толкова големи, колкото първоначално се очакваше. Въпреки това, някои строителни фирми вече „бият тревога”, а брокерите отчитат липсата на чуждестранни купувачи.  
  
 
Общество 
  
 
Всеки десети жилищен дом в Германия подлежи на събаряне. Това становище се споделя и от експертите от строителния отрасъл и от сферата на недвижимите имоти. Предлага се, върху освободените площи да бъдат построени нови жилища. 
 
 
 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии