Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Новият градски музей в гр. Суджоу, Китай

 

В град Суджоу, провинция Цзянсу-Китай, бе открито новото здание на градския музей по проект на Йео Мин Пей.


Градът е известен със своите паметници на архитектурата и градинското изкуство, много от които са в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Така, че  и предизвикателството за архитекта при създаването на една модерна сграда в центъра на древния град било е особенно сериозно.. Характерно за неговата работа, са  приятните геометрични обеми на музейния комплекс, които са в характерните, типични за Суджоу цветове-комбинация от бяло и сиво. Но Пей не взаимства всичко от традиционната архитектурна типология на града. Той не се придържа към традиционните сиви плочки и бели стени, а използва сив естествен камък и сива мазилка.

Като цяло, проектът представлява система от павилиони разположени около вътрешни дворове и градини. Настоящата схема е въз основа на хилядолетните планове на китайската ферма. Според Пей, той се опитва да комбинира техники на модернизма и традициите на местната архитектура. По този начин, предлага версия на архитектурен стил за нов Китай. Според нето  архитектектурата, която сега се изгражда в родината му, е или робски имитация на миналото, или слаба имитация на Запада.

Музеят се впива чудесно на град  като Суджоу (друго име Usyan) който е на  около 2,5 хил. Това стана благодарение на специфичното творчество на Йео Минг Пей-големи геометрични обеми, широкото използване на стъкло,естествена светлина и традиционните методи на китайската архитектура. Като цяло се е получила много добравръзка между сградата и градината, изкуствените водоеми с хвърлен върху тях от мостове и др.
 

 

Стойността на проекта е 40 млн. долара и включва 5000 кв. м изложбени зали, библиотека и голяма лекционна  зала с 200 места.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии