Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Нов закон ще връща старата такса „мощност” за парното

Премахнатата преди 4 години след обществен натиск такса "мощност" за парното е на път отново да се върне с готвените от правителството промени в енергийния закон. В сряда Министерският съвет ще приеме проектозакона, предлаган от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с който се премахва сегашната еднокомпонентна цена на парното. С това топлофикациите получават възможност да въвеждат и различни видове тарифи според сезона и според потреблението.

"Идеята е топлофикациите да могат да работят по-гъвкаво и да си увеличат събираемостта чрез специални тарифи, които ще зависят от техните наблюдения за потреблението. Така ще се премахнат сегашните стряскащо високи сметки за парно през зимата", коментира шефката на дирекция "Топлофикация" в министерството Любка Георгиева-един от участниците в работната група, която изготви промените.
 

Експерти казват, че не се изключва възможността да се върне такса "мощност", която бе премахната през 2006 г. Тази такса, определяна като твърда сума, формираше близо една трета от сметките за парно и се плащаше от всеки потребител независимо дали ползва, или не парно и топла вода или само едното или другото. Веднага след премахването й тя бе включена в общата цена на топлоенергията.
 

"Такса "мощност" съществува в цяла Европа, а при нас не е ясно защо я премахнаха", коментира шефът на "Топлофикация" София Петко Милевски. Милевски, който е и председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, отрече да е предлагал връщането на таксата, за чието премахване навремето потребителски организации водиха и спечелиха дела във ВАС.
 

КОНТРОЛ

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се намали от 13 на 5 членове, се предвижда в проектoзакона. Четирима от тези петима членове ще се изберат наново, тъй като проектът предвижда до 3 месеца от влизането на промените в сила премиерът да назначи четиримата. Петият е председателят. Сегашният-Ангел Семерджиев, бе назначен от правителството на ГЕРБ през септември заради изтичането на мандата на предшественика му Константин Шушулов. Новата ДКЕВР ще получава досегашните заплати и ще има нови, по-големи правомощия, предвижда проектът.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии