Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Нотариусите удвоиха таксите по сделките с имоти

Може би най-важната новина в сектора сдлеки с имоти, е удвояването на нотариалните такси. На фона на затруднени сдлеки на имотния пазар, мярката е странна. Оправданието е, че от години не са променяни таксите на нотариусите.

Истината според екипа на ИМОТ ДНЕС ВАРНА: По-малкото сделки с имоти явно се отразяват на оборота на нотариусите и удвоявайки таксите, се опитват да се върнат на нивата от приходи от миналата година.


Интересно е, че и другия играч при всяка сделка - банките, реагираха по подобен начин, още преди месеци: Вместо да помогнат на кредитополучателите като поне не вдигат лихвите, те направиха точно обратното - повишиха и повишават месечните вноски с още проценти.

Общото между банките и нотариусите е, че и двете страни 100 процентови играчи във всяка сделка и като необходимо зло, няма как да бъдат заобиколени.

Тази необходимост от техните услуги, води и до изненади - и то в най-неподходящия момент, Тъкмо идва някакво успокоение в продавачи и купувачи и сделките потръгват и ето - нова екстра: Два пъти по-високи такси. Ако преди месец сте платили на нотариуса 400 лв., сега ще приготвите 800 лв.

Ако до края на миналата година месечната вноска към банката е била 900 лв., сега са 1000 лв.

Друг интересен факт е, че и двете страни си имат оправдание.

Нотариусите казват, че от години не са поскъпвали услугите им.

Банките твърдят, че в България е станало рисковано и затова заемите са по-скъпи

Накрая плащаме ние и пак ние сме виновни, че нищо не разбираме от нотариални такси и икономика на банките.

Важно е купона да тече и ето - през миналата година е било весело: "22 нотариуси играят благотворително в „Сделка или не” - а сега ще има пак сделки, но без НЕ - със сигурност!

 

Ивайло Манахов


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии