Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Неправителствена организация ще консултира търгове за строителство


Неправителствената организация "Transparency International" ще консултира търговете за строителство на магистрала „Тракия” и други ключови обекти. Министър Росен Плевнелиев може да даде и виновните за неизгодния договор за концесия на прокуратурата

 

Неправителствената организация „Прозрачност без граници” (Transparency International) ще консултира и наблюдава тръжната процедура за строителство на магистрала „Тракия” и други ключови инфраструктури обекти. Това е записано в споразумение за сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и гражданската организация, подписано от министър Росен Плевнелиев и изпълнителния директор на сдружението Диана Ковачева. 

 

„Прозрачност без граници” ще съветва служителите в министерството къде са най-рисковите зони за корупция и ще подобрява прозрачността на работа на ведомството.  Искаме да сме сигурни, че ще променим системата на работа така, че да избегнем възможните корупционни практики, обясни инициативата си регионалният министър и припомни, че още като експерт на ГЕРБ е обещал да осигури възможност за независим граждански контрол върху тръжните процедури, чрез които се разпределят публичните средства. До няколко седмици министерството ще приеме и програма с конкретни мерки за борба с корупцията.
 

Неправителствената организация  няма капацитет да съдейства за всички проекти, стартирани от МРРБ, затова ще наблюдава най-големите обекти, върху които е съсредоточен общественият интерес, стана ясно от думите на Диана Ковачева.
Под гражданската лупа ще минават търговете, организирани от Агенция „Пътна инфраструктура” и съответно проектите, финансирани по оперативна програма „Транспорт” и тези по програма „Регионално развитие”, която се управлява от регионалното министерство. МРРБ беше едно от най-затворените и непрозрачни министерства, пет години търсихме начин да получим достъп до документацията за концесията за строителство на магистрала „Тракия” и достъп до наблюдение на сделката, обясни Ковачева.

 

Пред медиите тя предаде на Росен Плевнелиев доклада, в който „Прозрачност без граници” анализира рисковете от вече развалената концесия за довършване на аутобана, изготвен още през 2005 г., когато беше подписан и договора.
 

В него организацият предупреждаваше, че загубите от сключената между правителството на Симеон Сакскобургготски и българо-испанския консорциум „Автомагистрала Тракия” сделка може да надхвърлят 1 млрд. евро. 

 
Критиките в него бяха от всякакъв характер–сключването на концесия без търг или конкурс нарушава закона за концесиите (след това беше променен, като беше включена и тази възможност), съмнителният избор на консултант, твърдението, че на концесия ще бъдат построени над 260 км, докато в крайна сметка стана ясно, че в договора влизат и строящите се по това време с държавен заем отсечки и всъщност остава да се доизградят не повече от 117 км между София и Бургас и още 48 км до Калотина. Фактите бяха предоставени на прокуратурата и Европейската комисия, а в замяна на това МРРБ засекрети споразуменията.

 

„Прозрачност без граници” искаше да участва и в работната група на екипа на Асен Гагаузов, който предоговаря концесията, но така и не получи искания достъп.
Ако по този договор има нередности и неспазване на законите в действията на държавата, ще сигнализираме прокуратурата и по тази сделка, обеща министър Плевнелиев.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии