Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Необслужваните банкови кредити стигнаха 8%

Необслужваните кредити са едно от най-големите предизвикателства пред банковия сектор. В момента процентът на необслужваните кредити за бизнеса е малко под 8%, като до края на годината не се очаква увеличение. Това каза Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Според последните данни на Световната банка и Международния валутен фонд, огласени наскоро от Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка, България стои много добре по отношение на показателя "Лоши кредити" сред по-новите страни членки на ЕС (сред които Чехия, Полша и др.) и е с едно от най-ниските нива за ЕС въобще-припомни Маринова.
 

Възстановяването на темповете на кредитиране трябва да е внимателно обмислен процес, за да се поддържа разумна пропорция и недопускане на увеличаването на необслужваните кредити. Едно от основните полета на активност от страна на банките е необходимо да бъде събираемостта на потребителските кредити, които по традиция са в левове като предпочитана валута, каза още тя.
 

Оптимизирането на производствените разходи и намирането на нови пазарни ниши за фирмите, както и внимателното структуриране на семейните бюджети, са факторите, които подпомагат преодоляването на временните финансови затруднения, каза още Виолина Маринова.
.
 
.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии