Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Немски политици призовават Гърция да продава острови за да си плати дълга

Немски политици призовават ръководството на Гърция, да започне да продава държавно имущество, в частност необитаеми острови, за покриване на дълговете на страната, подобряване на финансовото положение, както и за повишаване на доверието, писа немското списание "Фокус".

 

"За това те могат, например, да предложат един от своите острови", това са ключовите думи на представителя на ХДС Марко Вандервитц, публикувани в списанието.
 

Публикация на "Фокус" веднъж вече доведе до влошаване на отношенията между Атина и Берлин. Това стана след като на 20 февруари списанието излезе с колаж на корицата си. От колажа се виждаше как статуята на Венера Милоска показва среден пръст на Европа. В статията тогава, гърците бяха наречени "измамници", заради резките промени в гръцката финансова статистика, която буквално шокира Европейската комисия.
 

Тогава Гърция също предприе редица ходове. Така например гръцки представители поискаха бойкот върху германските стоки.
 

Съгласие с препоръката на Вандервитц, изразява и друг известен немски политик Джоузеф Шларман, също член на ХДС.
 

"Заради обявената несъстоятелност, всичко налично трябва да се трансформира в парични средства за погасяване. Гърция има сгради, бизнес и необитаеми острови, които могат да се предоставят при  плащането на дълга", заявява Шларман, цитиран от списание "Фокус".
 

Подобно мнение беше изразено и от финансовият експерт Франк Шефлер, който е съветник на канцлера Ангела Меркел, по въпросите за оказване на помощ на гръцкото правителство.
 

"Гръцкото правителство трябва да се отдели от предприятията в страната, както и да продава (да започне частична продажба) на държавната собственост, като острови", казва Шефлер. Според него, Меркел трябва "да подхожда с необходимата твърдост", по отношение на помощите за Гърция.
 

"Канцлерът не трябва да прави никакви отстъпки. Тя трябва да бъде твърда и да не обещава каквато и да е помощ за Гърция", казва Шефлер.
 

Наричат Германия  потенциален "спасител" на Гърция. За да може Гърция да рефинансира дългът си от 300 милиарда евро, трябва да вземе заем от 50 милиарда евро и то при най-неблагоприятния лихвен процент. Международната преса многократно писа, че германското правителство може да предостави гаранции на банки, които от своя страна да купят гръцки облигации във вид на ценни книжа и по този начин да помогнат на Гърция да преодолее кризата. Но германският канцлер Ангела Меркел отрече тези твърдения.
 

Гърция е изправена пред бюджетна криза и криза заради дълга, рецесията в икономиката още повече отежнява положението. Правителството обеща на Европейската комисия да намали бюджетният дефицит с четири процентни пункта до края на годината.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии