Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Нелегални хотели във ВарнаНелегални хотели и вили, отдавани под наем в района на Свободния университет във Варна, спирките "Марек" и "Панорама" и кк”Чайка”, не заплащат туристически такси, задължителни за всеки подобен обект. Това съобщи Иван Иванов-началник на отдел „Контрол по търговската дейност и туризма”, на днешното заседание на Комисията по туризъм и търговия. Обектите се ползват основно от български туристи и студенти. Контролът на незаконните сгради се оказва почти невъзможен, смята той, тъй като при проверките собствениците заявяват, че клиентите са им просто гости без заплащане.

 

Достъпът до личните данни на наемателите е ограничен заради неводенето на туристически регистри. Съставени са седем акта за подобно нарушение. Глобите са от 2000 до 20 000 лева. Иванов заяви, че са извършени 417 проверки, от които 178 са на търговски обекти, 187 на заведения и 52 на хотели. Открити са 6 некатегоризирани сгради, които не са в експлоатация. Изготвени са им актове. Глобите при тях са от 500 до 5000 лева за нефизически лица и от 1000 до 10 000 за юридически.

 

Сред нередовните платци на туристически такси са и някои от по-големите хотели в компелксите. Предлага се разбивка на плащането за всеки отделен хотел, тъй като някои плащат туристически такси по 200-300 хиляди лева, а други изобщо не се отчитат, заяви председателят на комисията Красимир Симов.

 

За първите осем месеца на  годината Общината е събрала близо 2,5 млн. лева от туристически такси, което е 2/3 от предвидените 4 млн. лева. Най-много средства са събрани от КК „Златни пясъци”- 1,65 млн. лева., с  503 000 се отчита КК „Св. Константин и Елена” , хотелите в градската част - със 156 000 лева и тези в КК”Чайка” с 148 500 лева.
 

На провелата се комисия бе разгледано и предложението на заместник окръжния прокурор Антоанета Генчева за засилен контрол от специалисти при поставянето на рекламни пана и инсталации по козирките на сградите. Оказа се, че то е изпълнено чрез решението, взето на предходното заседание, което ще се гласува на сесията на общинския съвет. Предвижда се изрична забрана за поставяне на рекламни материали, климатици, саксии и каквито и да е други предмети по навесите на сданията.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии