Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Недвижими имоти или злато?

 

 
От вестник "Таймс" се втурнаха да сравняват надеждността на инвестициите в недвижими имоти в Лондон, с тези на инвестициите в злато. Според тях, инвестициите в лондонски имоти са равносилни на тези в злато. Ние можем само да гадаем, от какви критерии са били ръководени  журналистите, тъй като е много трудно елитните имоти в Лондон да се сравнят със злато, както като ниво на риск, така и по ниво на рентабилност. 
 
 
Така например, цената на златото нарасна през 2010 г., с 28%, докато за недвижимите имоти нарастването е с едва 4,6%. Освен това, златото е благороден метал, който свободно се търгува на финансовите пазари и е част от резервните фондове на водещите икономики в света. Подобни характеристики по отношение на недвижимата собственост  не съществуват. 
  
 
Вярно е, че луксозните недвижими имоти в Лондон са по-малко податливи на различните видове рискове, които възникват в икономиката и които са както местни, така и международни. Но това не означава, че сравнението със златото е коректно.
  
 
Но ако говорим за имоти, факт е, че има най-малко пет фактора, които стимулират инвестициите в недвижими имоти в Лондон. Това, преди всичко е силно развитата инфраструктура на града, която обединява бизнес центъра, жилищната зона и международния туристически център. Освен това, голяма роля играе и географското  местоположение на столицата на Великобритания: за бизнесмените, които имат нужда да развиват своята дейност на международната сцена, Лондон предлага уникални възможности за извършване на полети към Азия, Европа и Америка. 
  
 
Освен това следва да се отбележи, подценената британската лира. Според прогнозите на инвестиционните банки, най- вероятно паундът ще се засили в средносрочен план, което от своя страна предполага допълнително увеличение на стойността на имотите в бъдеще и на допълнителни доходи за инвеститорите. Провеждането на Олимпийските игри в Лондон през  2012 година, също оказват благоприятно влияние върху притока на инвестиции в региона. И накрая, Лондон си остава един от финансовите центрове на света. 
  
 
През последните години се наблюдава тенденция, при която цените на имотите в Лондон малко се понижиха. Може да се избира между най-малко три ценови сегмента на недвижимите имоти: със сравнително достъпни цени (до 5 милиона паунда), елитни (от 5 милиона до 10 милиона паунда) и свръхелитни (над 10 милиона паунда). 
  
 
Ако се анализира динамиката на цените на недвижимите имоти за 2010 г., общата стойност на растежа в Лондон е в размер на 1,4%, а за елитните сегменти този растеж не е по-малко от 4,6%. Но във всички случаи, имотите в Лондон остават достатъчно атрактивни за инвеститорите: рисковете за инвестиране в Лондон са по-малки, отколкото в други световни столици, а инфлацията не е толкова висока, за да „изяжда” доходите, получени от инвестиции в недвижими имоти. 
  
 
Голям брой от купувачите на имоти в Лондон са чуждестранни инвеститори. През последните пет години, те представляват повече от 48%. Инвеститорите купуват недвижими имоти не със спекулативна цел, а като дългосрочна инвестиция. Високата цена на обектите се определя от недостига на предложения и голямото търсене от чуждестранни инвеститори. 
  
 
Кои са тези чужденци? Първата група, това са обезпечени руски инвеститори, които са в състояние да инвестират повече от 5 млн. паунда. Другата група са бизнесмени и собственици на компании от Близкия изток,  спечелили богатството си за сметка на високите цени на петрола през последните години.Третата по-голяма група е тази на американските инвеститори, които са получили  средства както на финансовите пазари, така и благодарение на бизнесите с петрол и газ, банкиране и високотехнологичните сектори. 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии