Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Не искат изграждането на бул. “Варна” !
Предложението на инициативните комитети “Изгрев” и “Сотира” от Общия устройственп план на Варна да отпадне изграждането на магистрала “Варна” ще бъде внесено официално от кмета на район “Приморски” Пламен Градинаров. Предложението ще бъде съпроводено и със становището на районното кметство. Ще се иска още от плана на Варна да отпадне и разширяването на Ботаническата градина за сметка на частни имоти. Това стана ясно след среща между районният кмет Пламен Градинаров и представители на инициативните комитети. Те представиха свое искане от 10 точки свързани с така наречената магистрала “Варна”.
 

В стария Общ устройствен план на Варна, трасето е минавало през земеделски земи. Сега това е гъсто населен район, в който хората са инвестирали и лични средства за изграждане на инфраструктурата, посочват от инициативните комитети. Те искат да се направи проучване, което да показва ползите и негативите от изграждането на бул. “Варна” за околната среда, като се вземе предвид факта, че там се намират така наречените “зелени вежди” разположени върху Франгенското плато. Кой ще поеме риска от нарушаване на екологичното равновесие в района и евентуални свлачищни процеси, питат хората. Те настояват също в Общия устройствен план да се нанесат териториите публична и частна общинска собственост, както и да се направи карта с терени в реални граници за обезщетяване на жителите, чиито имоти ще бъдат отчуждени заради трасето.
 

Аргументите на проектантския екип за изграждането на булевард “Варна” са неоснователни, твърдят още от инициативните комитети. Според тях движението на автомобили може да се изнесе извън града от ул. “Девня” към гр.Аксаково, с. Кичево, с. Каменар и кв.“Виница” към курортите. Те посочват, че трафика в района може да се поеме от пътна мрежа от по-нисък клас. Няма достатъчно площи за обезщетяване на собствениците и ако не се намерят средства да се реализира проектът ще има пустеещи земи, се казва в тяхното становище.
 

Трябва да се избере икономически изгодния вариант за града. Ние не сме против приемането на Общия устройствен план, той е необходим, но имаме възражения по изграждането на бул. “Варна”, казват още от инициативните комитети. Изказаха се мнения, че ОУП е изготвен нарочно през най-застроената част на “Изгрев” и “Сотира” именно за да има протести и да не бъде приет. Така проектантите ще усвоят средствата за изготвянето на проекта, коментират хората. Според тях няма и нужния кадастър на който да стъпи плана.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии