Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Научни, образователни и спортни сгради 2010: Частно езиково училище Дорис Тенеди, София

 

 

инвеститор:
Дорис Тенеди ООД

 

архитект:
Амфион ЕООД арх. Борислав Богданов & арх. Георги Цикалов

 

изпълнител:
Нивел ООД

 

конструктор:
Амфион ЕООД, инж. Борис Богданов

адрес:
София ж.к. Бели Брези ул. Нишава № 66

            

 

На 12.09.2010 г., тържествено беше открита новата училищна сграда на частно езиково училище „Дорис Тенеди”, намираща се в столичния квартал „Белите брези”.

 

Проектант на обекта е архитектурно студио „Амфион” ЕООД с ръководител арх.Борислав Богданов и главен проектант арх.Георги Цикалов. Главен изпълнител е строителна фирма „Нивел”ООД.

 

Парцелът е ъглов и се намира на ул. „Нишава” и ул. „Битоля”. Основният подход е от североизток от към ул. „Нишава”.

 

Функционално и обемно-пространствено сградата е решена като три обема. В северозападната посока е разположена спортната част и съответните анекси към нея. В североизточната част, в елипсовиден обем, са разположени администрацията, библиотеката и залата за хранене. Същинската учебна част е разположена в дъговиден три етажен учебен корпус от южната страна. Между трите основни тела е предвидено атриумно пространство със затревяване.

 

Главният вход /кота ±0,00/ от към ул. „Нишава” е разположен между спортния блок и административната част и е предвиден с просторно фоайе. Същото е остъклено към атриумното пространство.

 

Фоайето има непосредствена връзка с административната част в която са разположени охрана, регистратура, учителска стая, канцелария, счетоводство, директор и зам. директор и управител. Допълнителна връзка с фоайето има и физкултурният салон, в случаите когато същият се ползва като зала за други цели. Вторият основен подход към сградата е от юг,като ще се ползва основно за детската градина – предучилищна група. Стълбищните клетки в сградата са две и са разсредоточени в двата края на училищният блок. Предвиден е и панорамен асансьор през атриумното пространство. Спазени са изискванията за достъпна среда.

 

Сградата е разработена с полуприземен етаж, в който са поместени няколко кабинета. Те са естествено осветени над нивото на терена. В спортният блок на това ниво е предвиден плувен басейн, съблекални с душове, зала бокс и фитнес, работилница, складове.

 

Училището разполага с кухня, зала за хранене, бюфет с изход към атриума, хореографска зала, технически помещения.

 

На кота ± 0,00 в учебния корпус са предвидени 4 класни стаи и учителска стая, книжарница и лекарски кабинет. На втори етаж (кота +3,50) са разработени 8 класни стаи, учителска стая, библиотека, лекционна зала.

 

Третият етаж (кота +7,00) е със пет класни стаи, два кабинета с общо хранилище.

 

Конструкцията на сградата е монолитна - стоманобетонова. Фасадите са решени с облицовка от еталбонд и минерална мазилка. Пространството около сградата е със спортни площадки от север и озеленена част от южната страна. В сградата ще учат около 450 ученика и ще работят 25 човека – преподаватели и обслужващ персонал.

 

Архитектурният облик е авангарден и модерен, целящ да даде нов, съвременен стил на учебната сграда, да наруши старата, скучна визия на съществуващите училища. Атриумното пространство допринася за по-добрата естествена вентилация и осветеност на сградата. Проектното решение за облицовката на учебният корпус от различни по сечение елементи от еталбонд, води до динамичен и запомнящ се архитектурен образ.

 

Функционалното и интериорно решение отговаря на световните тенденции в областта, а именно: общи отворени пространства, осветеност, цветови решения създаващи уют и комфорт на децата, богата спортна база и удобства за обитаване. Смело може да се каже, че новото българско училище „Дорис Тенеди” е предизвикателство към европейските и световни училища от такъв тип.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии